fbpx 63% от транзакциите в България се извършват с пари в брой | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

63% от транзакциите в България се извършват с пари в брой

етикети

България е на второ място в Европа след Румъния по брой плащания кеш, сочи статистика на ‘Global Findex’. У нас 63% от трансакциите се извършват с пари в брой, а в съседката ни – над 78%. Макар очакванията да бяха, че пандемията ще засили дигитализацията на паричните средства и ще минимализира физическия кеш и неговата приложимост, данните сочат, че потребителите в Европа все още предпочитат плащанията кеш.

Европейските държави, в които трансакциите с пари в брой са преобладаващи, са:

1. Румъния

Транзакции с кеш: 78%;

Процент от населението без банкова сметка: 42%;

Брой банкомати на 100 000 души от населението: 64

2. България

Транзакции с кеш: 63%;

Процент от населението без банкова сметка: 28%;

Брой банкомати на 100 000 души от населението: 94

3. Чехия

Транзакции с кеш: 44%;

Процент от населението без банкова сметка: 19%;

Брой банкомати на 100 000 души от населението: 58

4. Украйна

Транзакции с кеш: 60%;

Процент от населението без банкова сметка: 37%;

Брой банкомати на 100 000 души от населението: 96

С над 70% и 63% от общия брой транзакции в кеш, Румъния и България са държавите с най-висока потребност на физически пари в Европа. Също така 42% от населението на Румъния и 28% от това на България няма банкова сметка – това е показателно за зависимостта на местните потребители от физически банкноти и монети.

Други европейски държави пък са на другия финансов полюс – като Норвегия, където само 3% от паричните транзакции се извършват с кеш. Също така тази държава разполага с впечатляващо нисък брой банкомати – само 32 на 100 000 души от населението, но въпреки това 100% от пълнолетните в държавата разполагат с банкова сметка.

Защо плащанията с кеш са предпочитани?

1. Плащането с кеш носи удовлетворение

Проучване, проведено от проф. Авни М. Шах, показва, че плащането в брой е начин за добавяне на положителна емоция към транзакциите, което насърчава удовлетворението от разходите.

2. Кешът ни прави разумни купувачи

Използването на пари в брой помага за избягването на импулсивни покупки. Проучване на потребителската психология, проведено сред хиляда домакинства, показва, че хората, които плащат с кеш, харчат по-малко и имат по-голям дял здравословни продукти в кошницата си[.

3. Парите в брой носят сигурност

Банкоматите са техника и като такава могат да се развалят или пък да им свърши кеша. В такива моменти наличието на физически кеш ще гарантира безпроблемното пазаруване.

4. Кешът помага за бюджетирането

Плащането с пари в брой помага за избягване на преразход по време на шопинг. Носенето на определена сума действа като спирачка за потребителите да харчат допълнително, когато портфейлът им се окажe празен.