fbpx Вече има разрешение за ползване на газовата връзка с Гърция и експлоатацията започва на 1 октимври | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Вече има разрешение за ползване на газовата връзка с Гърция и експлоатацията започва на 1 октимври

етикети

„Към днешна дата имаме разрешение за ползване на междусистемната газова връзка Гърция - България. Показвам го тук, защото заслугата за получаването на този акт е на целия служебен кабинет“. Това каза на брифинг в Министерски съвет днес министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Министърът подчерта, че не са допуснати компромиси по отношение на документацията. Обектът е разделен на два етапа, така че на първия да има изпълнено съоръжение, което ще работи без никакви проблеми. То ще бъде пуснато в експлоатация на 1 октомври, без нарушения на нормите.

След двудневно заседание на свиканата от ДНСК приемателна комисия за Акт 16, документът беше издаден в края на деня във вторник, давайки основание да се издаде и Разрешение за ползване. Това е последната административна стъпка, необходима за легалното въвеждане на интерконектора в експлоатация на територията на България. Документът удостоверява, че съоръжението е годно за въвеждане в експлоатация и позволява начало на търговската дейност от 1-ви октомври. Очаква се по-късно днес подобен документ да бъде издаден и от гръцка страна.

Разрешителното за ползване беше връчено на изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас от министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. „Това е изключително важен ден не само за проекта и за ICGB като преносен оператор, но и за потребителите в Гърция и България. Този документ ни позволява да стартираме търговска дейност навреме за отоплителния сезон, което беше основен приоритет на всички страни, ангажирани с реализацията на интерконектора“, заявиха Георгиева и Сатлас. Те подчертаха, че газопроводът IGB е изцяло нов маршрут за надеждни доставки на природен газ, което ще осигури диверсификация на източниците на газ и ще повиши конкуренцията на пазара. „Това ще се усети пряко и от бизнеса, и от крайните потребители“, заявиха изпълнителните директори на втория независим преносен оператор в България.  

Министерският съвет реши с 406,37 млн. лв. от бюджета на МРРБ да се финансират 234 общински проекта, информира още министър Шишков. От тях 126,56 млн. лв. ще се вложат във ВиК обекти, 233,77 млн. лв. – в общински пътища, а 46 млн. лв. – в ремонта на улична мрежа. Той обясни, че съвместно с Националното сдружение на общините в Република България са определени ясни и прозрачни критерии за обектите. Според тях финансиране се предоставя за един обект на всяка община по неин избор, като обаче е изискано наличие на проектна документация и разрешение за строеж.

Единственото отклонение е за община Карлово, обърна внимание регионалният министър. За финансиране са предложени два обекта – общинска пътна мрежа и ВиК обектите под нея. Така общината ще бъде подпомогната в преодоляването на последствията от проливните валежи в началото на месец септември, които причиниха сериозни щети.

Важно е да подкрепяме общините в работата по инфраструктурните обекти, защото имат нужда от сериозно финансиране. Навсякъде има нужда от строителство, подчерта министър Шишков. Постигнахме справедлив начин на финансиране, подчерта той. И обясни, че МРРБ ще предостави на всяка община 50% от средствата за обектите. Местните администрации ще получат 25% от ресурса при подписване на споразуменията, а другите 25% - в края на годината.