Старт на Наградите за отговорен бизнес 2014

Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) даде начало на номинациите за 12-тото издание на своите Награди за отговорен бизнес  - най-престижният конкурс за корпоративна социална отговорност у нас. „Годишните ни награди са нашият начин да насочим вниманието към устойчивия бизнес, който прави добро и оставя следа”, отбеляза председателят на Форума Ираван Хира. „Целта ни е не толкова състезанието – въпреки че има победители, награди и бляскава церемония, а подкрепата и популяризирането на компаниите с отговорно поведение и техните добри практики, което може да увлече и други последователи. Убедени сме, че това е пътят, по който да постигнем целта си – да направим България желано място за инвестиции, работа и живот”, допълни той. 

Отговорността към обществото е присъща на все повече компании – от БФБЛ напомниха за ръста от 300% в усилията на корпоративния сектор да подпомага социални каузи от началото на конкурса през 2003 г. досега. „Това, че българският бизнес  инвестира в обществено значими проекти въпреки липсата на стабилност и сигурност в политическата и икономическа среда живот означава, че вярва в хората и в страната си”, каза Мария Шишкова, член на УС на БФБЛ. „Всяка година отбелязваме рекорди в броя на номинациите, надяваме се, че тенденцията ще продължи”, добави тя. „Призовавам все повече компании да споделят проектите си с нас и заедно да излъчим посланието, че в България можеш да успееш, като правиш стойностни неща”.

Годишните награди за отговорен бизнес на БФБЛ са учредени по повод петата годишнина на Форума. Конкурсът е национален, в него могат да вземат участие всички компании, опериращи на българския пазар независимо от размер, сфера на дейност и дали са членове на Форума или не. Ираван Хира отбеляза, че кандидатстващите компании и техните социални проекти  получават не само обществено признание, но и участват в платформа за обмен на опит и идеи в областта на КСО.

Номинации се приемат в следните шест категории: „Инвеститор в знанието”,  „Инвеститор в обществото”, „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд”, „Инвеститор в околната среда”, „Маркетинг, свързан с кауза” и „Най-добра социална политика на малко или средно предприятие”. Един от всички номинирани проекти ще получи специалната награда „Eнгейдж” на Международния форум на бизнес лидерите, който отличава степента на ангажираност на служителите.

За Наградите могат да кандидатстват компании, работили по социални проекти в партньорство с други компании, с граждански организации или с администрацията. Прозрачността на утвърдилия се през годините конкурс е гарантирана от авторитетно и независимо жури от 12  уважавани експерти от различни сектори – бизнес, неправителствени организации и институциите, чиито разнообразни гледни точки са залог за обективност на оценките.

Номинации за годишните Награди за отговорен бизнес на БФБЛ се приемат до 15 януари. Кандидатстването е онлайн на сайта на Форума http://www.bblf.bg. Церемонията по обявяването и награждаването ще се състои през февруари 2015 г.

На снимката(отляво надясно) Георги Руйчев, изпълнителен директор, Ираван Хира, председател, Мария Шишкова, член на УС на БФБЛ

Моля коментирайте