fbpx ЮНЕСКО и L’OREAL връчиха 21-вите награди „За жените в науката“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

ЮНЕСКО и L’OREAL връчиха 21-вите награди „За жените в науката“

Пет дами учени бяха отличени с награда „За жените в науката“ на бляскава церемония в Париж. Те получиха награди от по 100 000 евро всяка за своя впечатляващ научен принос в областта на математиката, компютърните науки и материалознанието. Престижните отличия на ЮНЕСКО и L’Oreal се връчват за 21-ва поредна година на жени учени с особено високи постижения в науката.

Наградите бяха връчени от Одри Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО, и Жан-Пол Агон, председател и CEO на L’Oreal и председател на Фондация L’Oreal. На церемонията бяха отличени също още 15 талантливи млади жени учени от цял свят, селектирани измежду 280 носителки на националните стипендии „За жените в науката“ за 2018 г.

Кои са лауреатите за 2019 г.

1. Проф. Найат Аун Салиба  (Африка и арабските държави)
Област: Аналитична и атмосферна химия 
Професор Салиба е отличена за пионерската си работа при идентифицирането на канцерогенни агенти и други токсични замърсители на въздуха в Близкия изток и при съвременните никотинови продукти като цигари и наргиле. Тя доказа, че нивото на замърсяване на въздуха в Бейрут е 7 пъти по-високо от това в Лос Анджелис, а 1 час пушене на наргиле е равен по количество на токсичните вещества в белите дробове след 2 изпушени кутии цигари. Нейната новаторска работа в областта на аналитичната и атмосферната химия ще даде възможност за справяне с някои от най-належащите екологични предизвикателства и ще подпомогне развитието на политиките и практиките в областта на общественото здраве.

2. Проф. Маки Кавай (Азиатско-Тихоокеански регион)
Област: Химия/Катализ
Професор Маки Кавай е отличена за своята новаторска работа при управлението на молекули на атомно ниво с цел създаване на иновативни материали. Нейните изследвания са допринесли за полагане основите на нанотехнологиите и откриването на нови химични и физични явления, които са от ключово значени за екологични въпроси като енергийната ефективност.

3. Проф. Карен Холберг (Латинска Америка)
Област: Физика/Физика на кондензираната материя
Професор Карен Холберг е наградена за разработването на революционни изчислителни подходи, които позволяват на учените да разберат физиката на квантовата материя. Нейните иновативни и креативни техники имат основен принос за разбирането на наноскопичните системи и новите материали.

4. Проф. Ингрид Добеши (Северна Америка)
Област: Математика/Математическа физика
Професор Добеши е отличена за изключителния си принос за числената обработка на изображения и на сигнали с цел компресиране на данни. Нейните иновативни изследвания върху Уейвлет теорията са довели до разработването на методи за обработка и филтриране на изображения, използвани при редица технологии: от медицинско оборудване до технологии за безжична комуникация.

5. Проф. Клер Воазен (Европа)
Област: Математика/Алгебрична геометрия
Професор Воазен е наградена за изключителен принос в областта на алгебричната геометрия. Нейните новаторски открития са позволили да се решат фундаментални въпроси за топологията и структурите на Ходж на сложни алгебрични разновидности.