Започва програмата i-hub за предприемачи

Стартира програмата за иновации и предприемачество i-hub, която насърчава хора с идеи областта на иновациите, като най-добрите идеи могат да се превърнат в реалност. Програмата се управлява от Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE). Вече са избрани готови екипи с идеи, които в рамките на два месеца ще посещават лекции и уъркшопи, следвайки основните стъпки за реализацията на технологичен продукт на пазара.

Програмата завършва с demo day, където най-добрите 3-4 екипа ще представят проектите си пред инвеститори. Някои от прототипите на избраните екипи са робот, който улавя и съхранява енергията от морските вълни (разработка на екип от БАН); робот, който следи функционирането на ел. уредите в дома и изпраща съобщение кога е време да бъдат изключени с цел спестяване на енергия (представител на екипа в бил в Singularity University по програма на НАСА и Google); протеза за ръка със сензори, които улавят както импулсите на мозъка и я задействат като естествена ръка, така и импулсите на околната среда - топло, студено, грапаво, гладко, (направена в домашни условия); устройство, което следи амортизацията на гумите на превозно средство.

Сред участниците има и представители на Съюза на изобретателите със защитени технологични патенти, момче, което в момента завършва докторат и профилира в компютърни науки, биоинформатика и изкуствен интелект, и алумни студенти на РАН и МОК, курсовете към Harvard Business School и СУ. Първата лекция е на 4-ти март в СУ.

 

Моля коментирайте