fbpx Засилен интерес към азиатски и африкански валути | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Засилен интерес към азиатски и африкански валути

Водеща снимка
Да

Засилен интерес към азиатски и африкански валути

От началото на годината се отбелязва значителен нарастващ интерес към дирхама. Друга търсена валута, според дилърите на Tavex, е египетският паунд, който почти не се намира в момента у нас, както и доминиканското песо.

Причината за този интерес към екзотични валути е в по-честите пътувания към топли дестинации, като Дубай, Обединените Арабски Емирства и Египет, които през нормални времена са тенденция в този период от годината, а сега са своеобразно „бягство“ от социалната изолация. 

Ситуацията е много динамична, така че трудно може да се говори за траен повишен интерес към дадена дестинация, тъй като мерките срещу корона вируса представляват относителна величина за кратко време.  

Сред европейските валути, които определено страдат от липса на внимание, най-желани са сръбските динари. Вероятно дестинацията е предпочитана от българите най-вече заради по-краткото разстояние. 

Според финансовите експерти, интересът към валутата расте пропорционално на рекламирането на дадена туристическа дестинация. Поради ограничените възможности за пътуване през последната година, хората следят всяка възможност, за която има публична информация. В момента например се повишава и интересът към турската лира, която всяка година нараства през април месец, когато е Фестивалът на Лалето, привличащ милиони туристи в по-нормални времена.