fbpx Български и израелски компании ще си партнират във високите технологии и киберсигурността | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Български и израелски компании ще си партнират във високите технологии и киберсигурността

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев откри в Тел Авив българо-израелски бизнес форум с представители на над 60 компании от двете страни. Български технологични стартиращи, малки и средни компании от секторите ИКТ, финтех, киберсигурност, облачни и мобилни технологии проведоха двустранни срещи с представители на израелския бизнес. Събитието се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) и на него присъстваха още Н.Пр. Румяна Бъчварова, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Израел, Красимир Якимов, началник на кабинета на министъра на иновациите и растежа и изпълнителният директор на ИАНМСП д-р Бойко Таков.

„България и Израел могат да си сътрудничат в сферата на киберсигурността, където Израел е глобален лидер“, изтъкна министър Пулев. Той посочи, че България може да се превърне в регионален хъб от гледна точка на потока на дигитална информация, като страната ни е ключова за преноса й от Азия. „Има активна подписана декларация с правителството на САЩ, която цели да подобри качеството на дигиталната инфраструктура в България с фокус върху киберсигурност. На ниво държави там сме се обединили около една обща ключова позиция във връзка с 5G сигурността“, допълни Пулев.

По думите му, България вижда Израел като важен и перспективен външнотърговски партньор, като доказателство за това е визитата на двама български министри в Израел. „Историята на нашите отношения е изградена на приятелство и солидарност“, каза Пулев и посочи, че само преди седмица в България е отбелязана 80-годишнината от спасяването на българските евреи, под патронажа на президента Румен Радев.

В изказването си Пулев изтъкна още, че на среща с министърa на иновациите, науката и технологиите на Израел Офир Акунис в Йерусалим са обсъдили подписване на Споразумение за сътрудничество в областта на иновациите и високите технологии, което да подкрепи партньорството на компаниите от двете страни и да подпомогне компаниите в развитието на техния бизнес. Той добави и доброто сътрудничество в сферата на научно-изследователска и развойна дейност, като даде за пример  първия по рода си Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в Източна Европа – INSAIT. „Институтът е създаден у нас в партньорство с два от водещите технологични университети в света – швейцарските политехники ETH Цюрих и EPFL, Лозана, и работи в тясно сътрудничество с израелския елитен университет Технион“, изтъкна Пулев.