fbpx Инвестиционният рейтинг на София е стабилен | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Инвестиционният рейтинг на София е стабилен

Международната рейтингова агенция „Стандард енд Пуърс“ (S&P Global Ratings) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на София - „BBB“ със стабилна перспектива.

Според S&P, българската столица има достатъчно финансови буфери, за да поеме ограниченията, свързани с руско-украинския военен конфликт. Агенцията очаква централната власт да помогне на общините, като компенсира нарастващите цени на газа. Българската столица ще продължава да поддържа ниски дефицити чрез финансиране на капиталовите сметки от фондове на ЕС, ликвидни резерви и ограничен нов дълг, смятат в S&P.

„Очакваме София да продължи да отчита стабилни финансови резултати и да има стабилно ликвидно покритие“, пише още в оценката на агенцията. Рейтингът на столицата зависи и от този на България, тъй като градът не може да има по-висока оценка от държавата, припомнят от S&P.

„Много силното бюджетно представяне на София по време на пандемията от COVID-19 създаде достатъчна финансова свобода, за да устои на натиска от намалените перспективи за растеж на БВП и нарастващите цени на енергоносителите. Въпреки че националният БВП на глава от населението изостава от средноевропейските нива, в София средният брутен доход на населението е значително по-висок от средния за страната. Положително е, че финансовото управление на София обикновено  запазва висока оперативна ефективност“, посочват от рейтинговата агенция.