Прибалтика се възстановява от кризата

През 2012 г. Оборотите на 50-те топ компании от Литва, Латвия и Естония са се увеличили с 7,6%, достигайки приблизително 36 милиарда евро. Наетите специалисти надвишават 190 000 души, което е с 3% повече спрямо 2011 г. Данните са от проучване на Кофас за региона.

Най-големите - петрол и холдинги

С оборот от близо 6.3 млрд. евро (с 7% повече в сравнение с 2011 г.), Orlen Lietuva AB, полска нефтена компания с подразделение в Литва, се нарежда на първо място за 2012 г. Vilniaus Prekyba UAB (с 2.8 млрд. евро, или ръст от 8%) идва на второ място, а Maxima Grupe UAB ( 2,4 млрд. евро, +5% ръст на оборот) на трето. И трите компании, базирани в Литва, генерират почти една трета от целия оборот на включените в Кофас Прибалтика Топ 500. Четвъртото място държи литовската Maxima LT UAB (с оборот от 1,4 млрд. евро, ръст от 3%), следвана от единствената не-литовска компания в челната петорка, естонската Ericsson Eesti AS с оборот от 1,3 млрд. евро (ръст от 7%). Най-голямата латвийска компания Uralchem Trading SIA е класирана на шесто място.

Литва води в Прибалтийския регион

Общите приходи на най- големите прибалтийски компании са се повишили с 7,6% на годишна база до приблизително 36 млрд. евро за 2012 година. За почти 70% от този показател са допринесли 29 литовски компании в класацията. От останалите 12 са латвийски и само 9 – естонски. Латвия има най- висок ръст на БВП в Европа за 2012 (5,1%), а компаниите в тази страна достигат най-голям ръст на оборота – средно 18%. Оборотът на естонските компании се е повишил с 13% над средния за миналата година, а литовските се задоволяват с увеличение от едва 9%.

Петролът и газта са на първо място

През 2012 г., нефтеният сектор стана един от най-бързо развиващите се в Прибалтиския регион, с компании, които отчитат ръст от 29%. Прибалтийските петролни гиганти генерираха оборот от приблизително 8,5 млрд. евро (ръст от 10.3%). Единственият сектор с отрицателен прираст е енергийният, но въпреки това енергийните компании се класират на трето място по оборот. Интересно е да се отбележи също така, че Прибалтийският регион се представя добре и в класацията СЕЕ топ 500 – на компаниите от Централна и Източна Европа, която ще бъде представена през септември.

Facebook comments