fbpx До края на юни може да се ваксинират 1 милион българи с двете одобрени засега ваксини | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

До края на юни може да се ваксинират 1 милион българи с двете одобрени засега ваксини

етикети

598 са новодиагностицираните с лица у нас през последните 24 часа. От тях 366 са установени с PCR, а 232 - с бързи антигенни тестове. 13 279 са общо направените през изминалото денонощие тестове. 3 690 от тях са PCR, а 9 589 - антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система. 

С двете одобрени засега ваксини срещу COVID-19 до края на юни би могло възможно да се ваксинират 1 млн.българи, каза на брифинг в Министерския съвет директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Ако трета ваксина получи разрешение, ще може да се ваксинират 2 млн. души. Ако четвърта ваксина получи разрешение до март-април, ще може да се ваксинират 2.4 млн. души, а ако и петата получи разрешение - над 2.5 млн. души, посочи още Кирилов. По думите му очаква се днес или утре ЕК да излезе с решение за ваксината на "АстраЗенека", предават БТА.

Фокусът на всичко, което правим по отношение на изборите, е да държим тази пандемия "на каишка", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Гласуването в болничните отделения ще бъде голямо предизвикателство, ще става с мобилни урни, посочи той. Днес мерките, които се предлагат да се вземат за изборите, ще бъдат представени на междуведомствена комисия.

Предпазни средства - по две маски, дезинфектанти, други предпазни средства, машини за филтриране на въздуха, ако са необходими, ще бъдат осигурени на членовете на секционните избирателни комисии. Всеки от тях може да се ваксинира, ако желае, посочи още министър Ангелов. След средата на февруари ще можем да започнем с четвърта фаза на ваксиниране, което означава, че в трета фаза можем да включим членовете на секционните избирателни комисии, добави той и припомни, че през февруари се очакват около 260 дози ваксина от трета ваксина, ако бъде одобрена.

При нормални дейности в обществото носенето на по-висок клас маски няма медицинско значение, а по-важно е да се носят както трябва хирургичните маски, подчерта главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и напомни, че те трябва да се сменят през два-три часа.