fbpx Земеделците получиха субсидиите си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Земеделците получиха субсидиите си

От тази сутрин евросубсидиите са налични по сметките на земеделските производители. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на среща с фермери в Перник.
Парите, в размер на 841 млн. лева, са получени от 84 000 земеделски производители. Само преди седмица сметките на животновъдите бяха заредени с общо 28 млн. лева, каза министър Найденов. Той допълни, че през март тютюнопроизводителите ще получат своите субсидии. За тях са предвидени 70 млн. лева. Отделно се работи по схемата за отпускане на субсидиите за качествена продукция и на зеленчукопроизводителите.

Земеделските производители ще получат и близо 1.073 млрд. лева европейски субсидии за 2013 г. Средствата са с около 150 млн. лева повече в сравнение с тези за миналата година. В следващия програмен период 2014 – 2020 г. в българското земеделие ще влязат 15 млрд. лева. По Програмата за развитие на селските райони в следващия програмен период парите ще могат да се прехвърлят от една към друга мярка без да се иска разрешение от Европейската комисия. Всяка страна членка ще може да взема решение как да разпределя средствата по мерките, обясни земеделският министър.