fbpx Жените предприемачи са смели, но се нуждаят от повече свобода при управление | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Жените предприемачи са смели, но се нуждаят от повече свобода при управление

 

Женското предприемачество често се гради въз основа на необходимост и смелост, но създаването на силни стимулиращи условия като достъп до финансови услуги и свобода при управление на бизнеса отварят вратите към прогреса на компаниите, собственост на жени. Това показва първото проучване на новосъздадения Индекс на жените предприемачи на Mastercard. 
Тези стимулиращи условия са ключ към преодоляване на двете основни пречки, които възпрепятстват и обезкуражават голяма част от жените да станат предприемачи – културните предубеждения и по-малкия брой възможности за персонално развитие.

Развитите пазари заемат първите места в подреждането на индекса, водени от Нова Зеландия (74.4%), Канада (72.4%) и САЩ (69.9%). В тези страни са налице най-добрите условия, които подкрепят бизнеса, ръководен от жени. Сред тези условия са наличието на работещи малки и средно-големи бизнес общности, висококачествено ниво на управление и свобода при управлението на бизнеса.

Топ 10 пазара с най-големи стимулиращи условия и възможности за развитие на жените като предприемачи:
1. Нова Зеландия – 74.4
2. Канада – 72.4
3. САЩ – 69.9
4. Швеция – 69.6
5. Сингапур – 69.5
6. Белгия – 69.0
7. Австралия – 68.5
8. Филипини – 68.4
9. Великобритания – 67.9
10. Тайланд – 67.5

От друга страна, при икономиките с ниски доходи като Уганда (34.8%), Бангладеш (31.6%) и Виетнам (31.4%) се наблюдава най-висок процент на жени предприемачи, които са водени преди всичко от необходимост, отколкото са вдъхновени от възможностите за развитие на бизнес.

Жени, собственици на компании – Топ 10 пазара
1. Уганда – 34.8%
2. Ботсвана – 34.6%
3. Нова Зеландия – 33.3%
4. Русия – 32.6%
5. Австрия – 32.4%
6. Бангладеш – 31.6%
7. Виетнам – 31.4%
8. Китай – 30.9%
9. Испания – 30.8%
10. САЩ – 30.7%

„Преобладаващото присъствие на амбициозни, способни жени трябва да се разглежда като водеща бизнес възможност. Тъй като обществото обръща поглед към съществуващите културни предубеждения, ние ще отдадем своя принос за създаването на условия, които да заздравят основите за личностен и икономически растеж“, каза Ваня Манова, Мениджър за България и Македония, Mastercard.

Индексът показва, че държавите с повече стимулиращи условия развиват по-голям брой предприемачи, ръководени от възможностите (т.е. ръководени от желанието за прогрес), докато при страните с по-малко стимулиращи условия се наблюдава тенденция за развитието на предприемачи, ръководени от необходимостта (т.е. ръководени от нуждата за оцеляване).

- Какво стимулира женското предприемачество на развиващите се пазари? Смелостта и решителността. Уганда (31.6%), Виетнам (31.4%) и Китай (30.9%) формират списъка от топ десет пазара със съотношение на жените, собственици на бизнес, като процент от всички собственици. В тези икономики жените инвестират в бизнес възможности, които не разчитат единствено на познание и иновативни предимства.

- За да бъдат бизнесите успешни обаче, те не могат да разчитат само на смелостта и решителността си. За да успеят,  жените трябва да могат да разчитат на достъп до финансови услуги и продукти; на свобода в управлението на бизнеса; на силна подкрепа към малкия и средния бизнес и на качественото управление. Такива са Нова Зеландия (74.4%), Канада (72.4%), САЩ (69.9%), Швеция (69.6%) и Сингапур (69.5%), които заемат първите пет места в Индекса.

- Други пазари като Филипините (68.4%), Перу (64.3%), Малайзия (63.9%), Китай (61.3%) и Мексико (59.1%), където стимулиращите условия за предприемачи все още не са толкова приложими, локалното предприемачество е силно стимулирано от здравословното усещане за бизнес възможности и от доброто наблюдение върху вече успешните предприемачества. Жените предприемачи тук са често водени от силното желание да успеят.

- Пазарите с ниски резултати, каквито са Индия (41.7%, 49-о място), Саудитска Арабия (37.2%, 52-ро място) и Египет (34.0%, 53-то място), са показателни за наличието на културни предубеждения срещу жените, които значително подкопават способността им да заемат позиция на лидери и да се възползват от възможностите за развитие на бизнеса.

- Според Индекса, сред най-големите пречки, които застрашават жените от навлизане в бизнеса, са липсата на финансови средства/рисков капитал, регулиращи ограничения и липса на институционна ефективност, липса на лична увереност и предприемачески тласък, страх от провал, социокултурни ограничения и липса на подготовка и обучение. В почти всички 54 държави, включени в проучването, поне едно или повече от едно от ограниченията водят до забавяне на прогреса на жените като бизнес лидери.