fbpx 44 проекта ще се борят за наградата EMPOWER | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

44 проекта ще се борят за наградата EMPOWER

44 проекта на млади предприемачи (до 35 г.) се класираха за полуфинала на конкурса за финансиране на стартиращи фирми в България – Награда EMPOWER за изключителни млади предприемачи. Наградният фонд от 200 000 лв. ще бъде разпределен между победителя, който ще получи 50 000 лв., и още пет бизнес идеи с награди от по 30 000 лв. Експерти, предприемачи и бизнес лидери селектираха полуфиналистите сред повече от 160 кандидатури.

И тази година най-голям процент от всички подадени в конкурса бизнес планове са в областта на информационните и комуникационни технологии - 32%. Те са и най-високо оценени от експертите: над 40% от проектите, които продължават в полуфинала, са от областта на ИТ, а по 14 % са с профил „Култура, изкуство и образование” и „Медицина, здравеопазване и спорт”. 11% пък са свързани с маркетинг, реклама и продажби. (*Статистиката е на база проекти, преминали първи кръг. Процентът се различава от 100 поради разлики в закръгляването.)

82% от проектите, класирани за полуфинал, са за развиване на бизнес в София, следва Варна със 7%. Съотношението между успешни проекти, разработени от мъже и жени, е съответно 30:14. Позитивен факт е, че 89% от бизнес плановете, които продължават на полуфинал, са разработени от екипи.