fbpx Звезди на балканския джаз се събират в София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Звезди на балканския джаз се събират в София

Фестивал „Жълтите павета”

Звезди на балканския джаз се събират в София

На 10 и 11 октомври в Театър българска армия ще се съберат звезди на балканския джаз. В двете вечери почитателите на тази музика ще чуят изключителни изпълнения на едни от най-големите музиканти на съвремието ни. Събира ги Теодосий Спасов. В първата вечер, на 10 октомври от 19 ч, ще може да слушаме сръбският Васил Хаджиманов бенд. Веднага след тях – от 21 ч на сцената ще излезат гръцкият контрабасист Костас Теодору с турския перкусионист Изет Кизил. Във втората вечер на феста от 19 ч, ще слушаме румънската певица Теодора Енаке-Айша. След нея – в 21 ч, Теодосий Спасов се събира на една сцена с “Хемус колектив” – музикантите, с които направи “Бягство от действителността”. Билети на касата на театъра, в Eventim.bg. Ето и повече информация за музикантите

Теодора Енаке-Айша Квартет - Румъния

Победител на Сибиу Джаз Фестивал през 1993 г. тя получава и наградата за „Най-добър дебют”. Теодора е считана за една от най-значимите джаз личности в Румъния. През 2004 г. получава наградата за „Принос в джазовата музика на Румъния”. Стилът и за смесване на румънска, еврейска и американска джазова музика я прави уникална и я отвежда на многобройни концерти и фестивали в Румъния, Франция, Италия, Германия, Швейцария, Канада и САЩ.

Хемус колектив - България, Сърбия, Македония, Гърция

Най-новият проект на Теодосий Спасов се казва “Хемус колектив или бягство от действителността”. Хемус е старинното име на Стара планина, която минава по средата на цяла България. Под това старо име на планината хората ще видят един съвсем нов проект с уникални музиканти. Заедно с Теодосий, когото наричат „кавалджията на планетата“, ще видим музиканти от световна величина, като пианиста Боян Зулфикарпашич, по известен като Боян Z. Обявен е за най-добър джаз музикант в Европа за 2005 г. и на Франция през 2012 г. От сръбско-босненски произход е и живее в Париж.

Мартин Джакуновски е от Македония, живее в Германия и е контрабасист с изключителна музикална биография. Едно от най-големите имена в съвременната музика зад гърба си има над 80 албума. Костас свири полиритмично на ударни инструменти с двете си ръце и двата си крака. Неговият революционен метод кара музикалния институт в Холивуд, Калифорния да отсъди специална музикална награда на негово име.

Този проект вече е с по-далечна цел или както казва Теодосий “идеята е да се съберат музиканти с балкански произход, отдавна реализирали се като имена извън родината, а техните музикални умения да бъдат универсални. Така те могат свободно да смесват стиловете от световната музикална култура.”

Костас Теодору „Lost_Anthropology” - Гърция, Германия, Англия, Турция

С артистично име Дине Донев е активен музикант на гръцката музикална сцена от 1983 г. Той се учи да свири на китара, а след това на електрически бас, като накрая решава да се съсредоточи върху контрабаса през 1989 г. В продължение на години той пътува из цяла Европа и се учи да изпълнява различни музикални инструменти и стилове. В Гърция той е работил с много композитори и изпълнители, като например Микис Теодоракис и други. 

Васил Хаджиманов Бенд – Сърбия, Македония

Васил Хаджиманов създава своя авторска музика с идеи за смесване на балкански традиционни, фолклорни ритми и мелодии със западни модерни музикални стилове (джаз, фънк, световна музика). Музиката му е автентичен и нов подход към синтез в джазовата музика. Именно тези идеи го вдъхновяват да формира своята група през 1995 г.

През 2001 г. Васил Хаджиманов Бенд издава първия си компакт диск със заглавието " 11 причини за ..." , публикуван от PGP - RTS . Също така, печели наградата " Beovision " 2002 за „Най-добър дебютен албум на годината”. През 2003 г. издава своя втори албум " Kafanki " , отново публикувана от PGP – RTS, с който печели наградата " Suncane skale " 2003 за „Най-добър инструментален албум на годината” . На 19-ти ноември 2003 г. групата свири в програмата на "Enter Music Festival " в Белград и споделя сцената с великия Joe Zawinul и неговия Zawinul Syndikate.

 

Facebook коментари