fbpx Венета Писарска: Новото време ускори трансформацията в живота ни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Попадаме в модерно пространство с фурни, конвектомати и бъркалки, където обаче се носи най-фантастичният аромат на прясно изпечен хляб. Това е част от домът на Лесафр България, а генералният мениджър Венета Писарска ни посреща с широка, заразяваща усмивка. Преглъщаме и сме готови да посегнем дори и без покана към меките и пухкави хлебни произведения, направени от най-качествени продукти. Та има ли човек, който да удържи на топъл хляб с хрупкава коричка? Явно Вени знае какъв ефект произвежда това място и бързо ни реже щедри филии… Сега вече може да започнем разговора за това, колко е голям хлябът, колко е качествен, как жените днес управляват бизнеси, как се постига баланс в живота.

Венета Писарска е част от луксозното списание "Истинската скорост на жените" 2023, а в следващите редове представяме част от интервюто с нея.

текст: Ина Георгиева, снимки: Светослав Ханджийски

Венета, как „новото“ време в последните две години промени житейската ти скорост? Ускори ли, забави ли?

Безспорно я ускори, но и много промени начина ми на работа и живот. Научи ме да съм много по-гъвкава. Сега съм много по-фокусирана и по-спокойна, въпреки по-високата скорост. Мисля, че в днешните несигурни, променливи и динамични времена най-важното е да сме гъвкави, фокусирани и да се приспособяваме максимално бързо към обстоятелствата. Една любима моя фраза казва, че „няма попътен вятър за този, който не знае накъде пътува“ в днешно време това важи с пълна сила.

Несъмнено трябва да имаш ясна визия за посоката и целите си, за да можеш да устоиш на „бурите“. За да успяваш днес трябва да можеш да се приспособяваш, да си отворен към новото, което идва в живота ни, без да го заклеймяваш като „добро“ или „лошо“, да си отворен към учене, иновации и развитие. Като цяло, смятам, че живеем в изключително интересни времена, които дават безкрайни възможности за иновации. Светът има необходимост от нови неща, нов тип организации, нови технологии, нови продукти и услуги, и те навлизат в живота ни с шеметна скорост. Постоянно чувам фразата „да се върнем пак на живота както преди“. Ама ние никога повече няма да се върнем, защото животът не е същият.

Днес можем да работим от дистанция, скоростта на обем на информацията е в пъти по-бърз от „преди“, парите нямат същата стойност, хората искат да работят за смислени проекти и каузи, искат прозрачност. Изобщо досегашните модели вече не работят. Новото време ускорява трансформацията в нашия живот и със сигурност променя посоката.

Как жените в бизнеса могат да бъдат днес още по-полезни за развитието нa устойчиви бизнеси?

Наскоро попаднах на едно изследване, което казваше, че когато жени работят в управлението и ръководството на една компания, се наблюдава силна връзка с подобряването на нейната корпоративна социална отговорност - като например по-добро отношение към околната среда, отношението към служителите, създаването на по-етични продукти, като например по-здравословни храни, и също и подобряване на нейните икономически резултати.

Смятам, че в бизнеса необходимостта от представителство на жените не е само заради ролеви модели, въпреки че това също е важно, а по-скоро заради тяхното отношение към живота с женското ни призвание. Ако приемем, че „устойчив“ = „смислен“, то веднага ще направим връзката с присъщата на жените интуиция към по-добър и по-красив живот, емпатия и любов.

Жените са по-склонни да дават приоритет на големи промени в търсене на „смисъл“ и кауза. Смятам, че жените са и по-склонни да въвеждат промени в наложената бизнес култура. Например - споделен отпуск по майчинство/ бащинство, повече пространство за сътрудничество и взаимна отговорност, повече креативност в процесите и т.н. Живеейки във време на големи промени и търсене на смисъл в бизнеса и начинанията, мисля, че жените са много добре поставени, за да внасят тези промени. В нашия бизнес, иновациите в храните, най-често идват от жени.

Българската поговорка казва, че „Никой не е по-голям от хляба“. Как в Лесафр България разшифровате това послание?

За да е вкусен хляба, най-важната съставка е любовта. Както въобще в живота. Месенето и приготвянето на хляб в днешно време е терапия, като танцуването или ходенето на чист въздух. Ръчно приготвеният хляб е здраве. Той е Божи дар. Слоганът на Лесафр в България е до много голяма степен вдъхновен от тази българска поговорка. Ние сме приели като наша мисия да предаваме „занаята“. За това си направихме и Baking CenterTM

Разкажи повече за Baking CenterTM на Лесафр България…

Baking CenterTM са места за обучение, иновации, предаване на опит и умения от майстори хлебари за техните събратя, технолози и любители. Това са места за творчество, места за срещи на експерти и любители от различни страни, региони и култури, в които хора, обединени от любовта си към хляба, разменят опит и създават нови вкусни хлебни произведения, като се учат едни от други.

Baking CenterTM е място за срещи и обмяна на опит между българските хлебари, пекари и технолози. Една модерна хлебопекарна лаборатория за тестване на мая, квас, закваски и ингредиенти за хляб, за разработване на нови продукти, преди да са пуснати на пазара. Малък оазис за творчество и предаване на занаят, в който българските специалисти и любители имат достъп до световни разработки и иновации, могат да ги пробват и да ги тестват на местна почва и да ги използват и предлагат на пазара продукти, отговарящи на вкуса и търсенето на хората.

Българите обичат да консумират хляб. В същото време витае разбирането, че хлябът не е полезен за добрата фигура. Успява ли нашият пазар да предлага истински качествен хляб?

Мисля, че няма човек, които да не обича ароматен, хрупкав, топъл хляб. Ако той е направен с любов, може да бъде терапия. Той носи щастие. Хлябът е един от най-древните продукти, приготвяни и консумирани от човечеството. Това е свещена храна и неслучайно има важно място във всяка религия и дори сакрално значение. В модерния свят хлябът се е превърнал в индустриален масов продукт, отговарящ на определени стандарти на качество. Това нашият пазар го предлага. Колкото до хляба и наднорменото тегло, нека да погледнем Франция, която е първа в Европа по консумация на хляб. Французите не страдат от наднормено тегло, а денят им обикновено започва с багета с масло и конфитюр или с кроасан...

И до днес французите са едни от най-фините хора в света. За вкусния хляб качествените ингредиенти и начинът на приготвяне са определящи. Затова вярвам и в традиционните пекарни, където хляба се приготвя ръчно и се прави с любов. Хлябът е символ на благополучие и живот. Той е незаменим.

Каква е твоята формула за постигане на баланс между професия и семейство?

За мен, като една „везна“, балансът е животоопределящ. Смятам, че в днешния свят задължително работата трябва да ти носи удоволствие. Ако изпитваш удовлетворение от това, което правиш, то те зарежда и е заразително. Тогава е споделено и прието от обкръжението и когато в семейството има любов, уважение и разбирателство - няма компромиси. Има хармония и балансът е пълен. Аз си обичам работата, но далеч не съм краен кариерист. Обичам и семейния уют, без въобще да съм тип „домакиня“. Старая се да вземам най-доброто и от двете и така да поддържам баланс и хармония в живота си.