fbpx Рада Йосифова | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Подхранвани от несигурността на настоящата икономическа ситуация, слуховете и мълвите са ежедневие в много организации. Заедно с всички проблеми, породени от рецесията, мениджърите в компаниите трябва да се справят ефективно и с този проблем. Въпреки че много хора твърдят, че не обичат клюки и не им обръщат внимание, това е средство за общуване, което заздравява отношенията между хората и всеки от нас някога е бил въвлечен в подобен вид поведение. На ако се върнем векове назад във времето, дори великият Моцарт е композирал специално “Ария на клеветата” в операта “Сватбата на Фигаро”.
Във времена на криза е разбираемо бизнесът да се фокусира върху финансовите въпроси. Когато навсякъде има съкращения, а безработицата се увеличава, предлагането на работна ръка е ограничено. Дейностите, свързани с мотивацията на работещите, както и с обучение и развитие на персонала, остават на заден план, отстъпвайки място на управлението на разходите и риска. Но ситуацията има и друга страна. Ако служителите са разсеяни, изнервени и демотивирани, те не работят ефективно и не допринасят активно за разрешаване на проблемите на фирмата.
Непрекъснато слушаме да се говори за криза на кадрите. Обаче, често пъти не става въпрос за липса на работна ръка, а за липса на качествени специалисти. Съвсем в реда на нещата е по-добрият и по-квалифицираният специалист да бъде обект на желание от страна на работодателя. Но, не по-малко логично е, че тези хора ще имат и по-високи изисквания към работното си място. Ето няколко стъпки към това хем вълкът да е сит, хем агнето цяло.