fbpx Елена Дречева зад волана на Audi Q4 e-tron Sportback | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Елена Дречева е от онези динамични жени, които с цялото си сърце се раздават у дома и във второто си семейство – работата. Когато сяда на мениджърския стол на Коника Минолта през 2005 г. (основаването на компанията в България), е най-младият предприемач жена и то в един технологичен бизнес. Упорито в годините сама изгражда своя отбор, но намира времето да бъде съпруга, майка, приятелка. Винаги е усмихната и вярва, че „винаги има начин“. Затова с огромно желание прие нестандартната ни покана за разговор „по женски“ и то докато е зад волана на един страхотен електрически автомобил като Audi Q4 Sportback e-tron.

текст: Ина Георгиева, снимки: Светослав Ханджийски

Да можеш да създаваш спомени

Откакто се помня винаги съм живяла на максималната възможна скорост. Предпочитам да горя, отколкото да тлея. И предпочитам автоматична скоростна кутия, защото иначе няма да се справя. Рутинните ми действия наистина са автоматични. За всичко важно отделям време и се фокусирам, за да го измисля добре. Един колега в университета все ми казваше: „Не бързай толкова Елена, няма да имаш спомени!”. Не го послушах - още в трети курс вече работех паралелно с ученето, защото исках да видя как е в реалния, професионален живот. Може да звучи странно, но майчинство за отглеждане на децата ми не съм ползвала. И в работа ми винаги съм на скорост, за да се движим напред и да създаваме тенденциите, а не да се водим от тях. И мога да кажа, че сега имам милиони спомени! Само ми е трудно да определя годината, в която са се случили.

По пола посрещат, по ума изпращат

Жените в моето обкръжение в професионален и личен план имат ясна представа за себе си, което им дава и добро самочувствие. България е с един от най-високите проценти жени на управленски позиции. Затова не смятам, че има професионално неравенство, поне в сектора, в който аз работя. По-склонна съм да се съглася, че ние, българите, генерално в среща с други народи, сме с ниско самочувствие, а не трябва! Имаме хилядолетна история, културни и технологични постижения, с които да се гордеем. Понякога приличаме на тихи експерти, а ми се иска да сме повече с бунтарски дух и да се покажем на света в най-добрата си светлина. Интелигентният човек никога няма да се ръководи от пола, а от способностите на човека срещу него.

Поговорката ни “По дрехите посрещат, по ума изпращат”, би могла да се перифразира - “По пола посрещат, по ума изпращат”, особено за някои професии или индустрии, в които жените не са толкова популярни. До преди няколко години бях единствената жена изпълнителен директор за „Коника Минолта“ компаниите в Европа. На европейските ни мениджърските срещи бях истинска екзотика. Но успях да си извоювам уважението на всички чрез постиженията на екипа ни и компанията в България. Веднага обаче бързам да кажа, че женствеността и майчиния инстинкт няма как да се загубят. Те са кодирани дълбоко в гените ни. Само трябва да се погрижим да има равновесие и кариерата да не ни попречи за създаването на семейство и отглеждането на деца. Иначе време и начин има винаги.

Още много интервюта може да четете в специалното луксозно хартиено издание "Истиниската скорост на жените"

Жените на 40+

Ние, жените на 40+, имаме много отговорна роля в обществото. Поколението ни мина през различни кризи и предизвикателства. “Тренирани” сме и сме длъжни да предадем силата и уменията си да се адаптираме на следващите поколения. Ценностната ни система е устойчива на времето, и тя в комбинация с емпатията, са нещото, на което, трябва да учим децата си, колегите си и обкръжението си. Сега основна тема на компаниите е устойчивостта. Мисля, че няма по-подходящи от жените на 40+, които да подкрепят тази тема и да дадат своя принос. Красивата жена е умната. Тя винаги излъчва обаяние, респект и завладяваща, позитивна енергия, автентична е и отстоява себе си. Силата й идва от вярата в собствените й възможности и емпатията към другите. Тя може и прави света малко по-добър!

Дигиталният свят, който ни помага

Всички дигитални инструменти целят да освободят време на хората. Както за смислена работа, така и за бърз достъп до информация, която ни интересува, по-бързи анализи, повече сигурност на работното място и съответно повече време за нас самите. Ние винаги консултираме клиентите си, че дигиталните инструменти са само едната част на уравнението, другата, по-важната, са хората. Предоставяме им технологията, но отделяме много време за консултация и работа с екипите им, за да сме сигурни, че са разбрали функционалностите и се възползват от предимствата. Работното място вече не е физическото пространство, където сме от 9 до 18.00 ч. Концепцията ни за интелигентно работно място свързва хора, пространство и технология, защото работим от всякъде, по всяко време и имаме нужда да достъпваме фирмените си ресурси. В това отношение Коника Минолта е незаменим партньор.

Разбира се, прекаленото застояване в социални мрежи, пристрастяването към мобилните устройства не води до нищо добро. Затова трябва да обучаваме децата от най-ранна възраст по тази тема. Да ги научим да общуват на живо, да разрешават спорове, да четат книги и да са критични към различните източници на информация, за да откриват истината. За мен основната промяна, която пандемията предизвика, бе в намалелите пътувания извън България по работа. Срещите вече са основно онлайн. Това пък ми осигурява повече време със семейството и останалите любими хора. В работното си ежедневие обаче имам да решавам повече предизвикателства, но така се чувствам във вихъра си. Рутинатата ме убива.

Обожавам да шофирам!

За мен шофирането е част от свободата ми да тръгна, когато искам и накъдето поискам. Агресията по пътищата, както и всяка друга агресия, е липса на възпитание, незачитане правата на другия, егоизъм. И да, има начин да се преодолее - с контрол, сериозни глоби, затвор. А в дългосрочен план с много говорене и обучение от най-ранна детска възраст както в семейството така и в училище. И ако след това интервю мога да отпътувам веднага - взимам семейството ми и тръгваме за родния ми Гоце Делчев, най-хубавият за мен град в България!

За това интервю казахме на Елена да остави деловия костюм в офиса, защото отиваме в планината, което пък беше повод за нея за бърз шопинг в търсене на нов, красив, зимен пуловер. А нашият спътник беше 100% електрическия Audi Q4 e-tron Sportback. Този великолепен спортист, който е събрал визията на купе и мощта на първокласен състезател.

Дори и в зимни условия, когато температурите са ниски и влияят на електрическите батерии, с едно зареждане могат да се изминат около 400 км, което е супер. На борда е пълно с технологии, машината приема и някои гласови команди, а купето е много просторно и спокойно могат да се съберат 4 чифта ски като се свали едната задна седалка. И остава място за 4-ма пътници. Ние се насладихме на страхотен премиум комфорт, приказни картини и… игра със снежни топки. Все пак никога не трябва да губим детското в нас!