fbpx Гергана Георгиева, Селена ЕС: Дизайнът е синоним на красиво | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

През пролетта на 2022 г. една от най-големите и успешни компании в бюти бизнеса „Селена ЕС“ отвори вратите на новия си голям, изключително модерен и красив дом в Пловдив. За това време той стана арена на десетки обучения на фризьори, специални събития, тематични дни, посветени на модата в прическите и последните новости във фризьорството. Компанията е изцяло семейна и в нея участват всички членове на фамилията. За създаването на новия дом и неговата концепция разговаряхме с Гергана Георгиева, която е и автор на интериорния и екстериорен дизайн, както и с нейната майка, която създава компанията заедно със съпруга си.

текст: Марина Георгиева, снимки: Светослав Ханджийски

Гергана, ти си изцяло дизайнер на новия дом на Селена ЕС. От къде тръгна при създаването му?

Първият въпрос, който си зададох беше: „Кой стил е най-подходящ за нашия бизнес, за Селена ЕС?“. На първо място реших да създам нова корпоративна идентичност. Сформирах добър творчески екип, с който сменихме изцяло визуалния имидж, изгледа на рекламни материали, дизайна и изработката на аксесоари. Създавайки логото и символа на компанията “Кралското Жако”, един ден се вгледах в папагала на сестра ми - виждах го, чувах го и си казах - това е история! Ние създаваме история и искаме тя да се развие по най-добрия начин.

Следващият етап беше проектиране на пространството на сградата. Като начало се базирах на трите основни правила в индустриалния дизайн, на които ме научи мой преподавател в академията. Това са форма, функция и финанси. Така функционалност, разпределяне на бюджет и добър дизайн, вървят ръка за ръка. Известно време инвестирах в подготовка и планиране на проекта, като наблюдавах динамиката на екипа, например от какво се нуждае на работното си място. От какво се нуждаят общите ни помещения, като шоурум и обучителен център.

Докато работех се потапях както в изкуството и в дизайна, внасяйки живот и дълбочина във всяко обществено и персонализирано помещение. Мислех основно за цветовете, защото според мен цветът трябва да се вписва в дизайна още от самото начало. Затова и избрах корпоративна цветова палитра, като използвах цветовете на “Кралското Жако” - сивият цвят като основен и капка смел оранжев акцент. Доказано е, че цветовете имат въздействие върху хората, без те дори да го съзнават. В цветовата психология, сивия цвят е неутрален, той предава независимост и сигурност и се свързва с идеята за духовност и интелект. Оранжевият цвят е топъл, способен да стимулира енергия и жизненост, движение и забавление. Ефектите върху личността на тези, които посещават пространства с този цвят, са насърчаване на доверието, сигурността и комуникацията.

В мебелите използвах, изчистени линии, като следвах минималистичната философия и избирах правилни геометрични форми, които се рисуват с едно замахване на писалката. Понякога инвестирането в привличащи вниманието елементи като настолна лампа, стол за бюро или цветен орнамент може да бъде толкова ефективно, колкото и ремоделирането на цяло място. Разнообразието от текстури помогна да добавим визуален интерес към нашето пространство.

Мисля, че създадох подходяща атмосфера, която е важна част от дизайна на сградата, като помага ежедневно на ефективността, производителността и цялостното отношение на нашия екип, както и отразява артистичната визия и философия на компанията Селена ЕС.

Как се съчетават дизайн, функционалност и естетика?

Дизайнът е синоним на красиво. Както по-горе споменах, форма и функция вървят ръка за ръка. В индустрията, една от причините за висококачествен дизайн на дадено пространство е функционалността. Като се замислим, често избираме например салони за красота или ресторанти според начина, по който ни карат да се чувстваме, уюта и удобствата, които ни предлагат. Докато красотата може да е в материала, пропорциите, композицията на цветовете или просто нещо различно и уникално.

Естетиката в интериорния дизайн спомага за създаването на ежедневна хармония в средата, в която се намираме.

Според теб в какво се изразява истинската красота на жените?

Истинската красота идва от жената, която поддържа душата си с усмивка, доброта и носи състрадание в сърцето си. Жена, която признава собствените си нужди и следва житейските си амбиции със смелост и ентусиазъм. Жена, която полага изключителни грижи за себе си и хората, които обича. Тя носи изяществото и елегантността като броня. Благодарна съм, че имам блестящ пример за женска красота в лицето на моята майка Вера.

Вера Георгиева, собственик на Селена ЕС ООД

Селена ЕС ООД е семейна компания, която съществува от 2002 г. Започнахме с един фризьорски салон в едно от най-атрактивните места в гр. Пловдив – квартал Капана, който стана любимо място на пловдивчани. Положихме много усилия и труд, за да стигнем до тук - една от най-големите фирми за доставка на професионални и фризьорски продукти и оборудване. Стараем се да обогатяваме постоянно нашето портфолио. Всяка успешна компания трябва да има бизнес стратегия за развитие, която се влияе от различни елементи като реклама, конюнктура на пазара и кадровия потенциал на фирмата. Щастлива съм, че около мен са близките ми хора, с помощта на които, изграждаме стратегията на фирмата и вървим напред.