fbpx Петя Минкова - Българката е истинско вдъхновение | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

„Ина, искам да карам електрически автомобил, за да мога да пътувам в тишина по красивия подбалкански път с него до нашето шато. Искам да имаме живот, в който да се наслаждаваме на това, което ни дава природата“. Това ми споделя Петя, когато я каним да стане част от проекта "Истинската скорост на жените". Тя е едно от нежните лица в българския винен бизнес – енергична, човек на думата, взискателна и с доза суетност, която е задължителна за красивите във всяко отношение жени. И някак като на магия се случва нашият разговор да бъде зад волана на един уникален автомобил - BMW iX. „Ето, това е моят автомобил, невероятно усещане!“, емоционално възкликва Петя след първите изминати километри и разговорът ни продължава в редовете по-долу…

текст: Ина Георгиева, снимки: Светослав Ханджийски

Житейски пилотаж

Добрият пилот е този, който може да съобразява скоростта си с “пътната обстановка“ и изкуството е в това да си гъвкав и да реагираш бързо спрямо обстоятелствата. Моята средна житейска скорост е 8 – числото, което символизира баланса, уравновесява материалния и духовния свят, това е и знакът на дисциплината, контрола, ефективността. Вярвам, че за да достигнеш своята оптимална скорост, трябва да стартираш от първа предавка. Управлявам автомобил с автоматични скорости и се наслаждавам на плавното преминаване между тях. Но динамиката на ускорението, която се усеща при ръчните скорости, определено отговаря на опита и преживяванията в личния ми живот.

La donna e mobile

Харесвам израза La donna e mobile – откривам много красота във виталността и непредвидимостта на жената, в нейната многоликост. Красива е жената, която се смее, която отдава топлина и грижа, която има разбиране за различните ситуации в живота по принцип и в ежедневните моменти, и умее да преминава през тях с усмивка и лекота. Красотата струи от очите, жестовете, гласа. Красивата жена е силна и подкрепяща, даваща и отдаваща. Вярвам ще се съгласите, че нейната сила е в харизмата, в душевното ú богатство и хармония, в способността й да бъде в различни роли - приятел, любима, майка, партньор. Лично за мен обаче, силата и женствеността й се крият и моменти, когато е слаба и ранима. Усмивката и сексапилът също са две оръжия, които я правят неустоима и могат да съборят стени.

Семейството е опора, работата е себеизразяване

Семейството е моята опора – дава ми сила, зарежда ме с енергия и е истински стимул за развитие. Тъй като бизнесът е фамилен, при мен двата свята – личният и професионалният, се сливат в един. Затова не бих могла да се радвам на професионалните си успехи, ако семейството не е задружно, споделящо и удовлетворено. Тъй като заедно обсъждаме всяка важна стъпка, свързана с Шато Копса, често във времето, прекарано със семейството, се взимат важни бизнес решения. Компромиси се правят и в двете посоки, като водещи са приоритетите към момента.

Работата ми е изключително креативна – тя обхваща интериорните решения за хотела и дегустационните, създаването на концепция за вината и на визията на бранда. В този творчески процес мога напълно да се себеизразя, да покажа идеите си и да чувствам удовлетвореност, когато те са осъществени и успешни за всички ни. И въпреки, че всичко, което стои зад бранда, е моя страст, има и моменти, когато изпитвам нужда да сменя “темата”. Това е време за пътешествия, разходки в планината, спорт, съзерцание на изгреви и залези – все неща, които пречистват ума ми, дават ми различна гледна точка и ме настройват позитивно.

Виното, което отключва магията

Виното само по себе си е магия. То е жив организъм, който взаимодейства и „беседва“ с ценителя, който му се наслаждава. Ако погледнем назад в историята на света, ще видим колко векове наред то присъства в живот на човеците.

Виното събира хората, с него празнуваме и страдаме, смеем се, плачем, споделяме, то ни сплотява и сближава. Да, виното е обаятелна мистерия, която отключва магията в нас самите. Нямам никакво съмнение относно изключително доброто качество и визия на повечето български вина, но пробивът им на световните пазари е плах, случва се бавно. За наша радост глобалният интерес към местните сортове расте с всяка изминала година. Шато Копса е сред местата, които привличат любители на виното от цял свят и това е стъпка напред за всички български винопроизводители, защото засилва любопитството към страната ни като винена дестинация.

Пътуването е медитация

Обичам да шофирам сама автомобила си, особено в посока към Шатото по Подбалканския път. Цялото пътуване е като медитация в движение – красивите пейзажи наоколо, спокойствието, удоволствието да остана насаме с мислите си - да ги оставя да се реят или да кроя планове за бъдещето. Харесва ми как се чувствам и зад волана на електрически автомобил - наслаждавам се на тишината, която дават почти безшумните им мотори, и едновременно с това изпитвам удовлетвореност, че така ставам част от хората, които реално допринасят да живеем на една по-чиста планета. Зад волана обаче хората често изпускат нервите си, оставят се на негативните емоции и за мен една смислена, социална кампания срещу агресията на пътя би имала положителен ефект. И да, определено дамите шофьори са по-дисциплинирани, внимателни и толерантни на пътя.

Напълно електрическият BMW iX е новото лице и душа на марката. С едно зареждане на батерията може да измине почти 600 км, а мощта му е впечатляваща - 523 к.с. и ускорението от замайващите 4,6 сек. Футуристичният външен дизайн продължава и вътре, като е подчинен на модерния минимализъм и дава усещане за космически кораб – огромен хоризонтален и стъклен тъч дисплей, кристални елементи и много екологични и рециклируеми материали. От BMW са категорични, че бъдещето ще е зелено.