fbpx Петя Василева: Жената има хиляди начини да стигне до целта | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Тя живее винаги на високи обороти и винаги с много задачи. С присъщата ù за зодията упоритост успява да ги нагласи така, че в края на деня да е щастлива и да има време за трите си пораснали вече деца и тримата внуци, а заедно с това да може да избягат със съпруга си, само двамата и да си дадат време „за нас“. Петя Василева има собствен учебен център в Плевен, участва в общинския съвет в града, както и в различни социални кампании. Успяваме да разговаряме с нея, в лятната касанция и се качваме за една разходка зад волана на големия и комфортен напълно електрически Skoda Eniyaq iV, защото семейството на Петя харесват тази марка.

текст: Елица Стойчева, сними: Светослав Ханджийски

Само на висока скорост

Аз съм енергична натура и винаги имам задачи, които трябва да се изпълнят. Не - случайно употребявам модалния глагол „трябва“, защото това е част от моята същност – действие и отговорност. Когато определени дейности се превър - нат в рутина, се предизвиквам с нови проекти, защото не понасям застоя и еднообразието. Правя завой към друга дестинация. Разбира се, в рамките на възможностите и компетенциите си, защото не уважавам надценяването и неразумните експерименти. А що се касае за ръчна или автоматична – предпочитам ръчна и в пряк, и в преносен смисъл, тъй като обичам да направлявам всеки етап от процеса.

Винаги до победа

Някои казват, че силата на жената е в нейната слабост, но като родена под знака на зодия, за чиито предста - вителки се твърди, че са най-силните в зодиака, не мога да приема това твърдение. Според мен силата на жената се крие в нейната енергия, гъвкавост и непредвидимост. Жената може да сътвори хиляда начина да стигне до целта, която си е поставила. Ако не се отвори вратата, на която е почукала, тя настойчиво ще търси ва - рианти да влезе я през прозореца, я през задния вход, я чрез настойчиво изчакване и убедителни пледоарии, до пълната капитулация на опонента. Всяка жена избира подходящата тоналност – едни мяукат, други съскат, трети безмълвно хипнотизират, но в крайна сметка, побеждават.

Всяка жена избира подходящата тоналност – едни мяукат, други съскат, трети безмълвно хипнотизират

Равновесието, без което не може

Мъжът обаче е необходимото звено в равновесието. Не симпатизирам на феминистките, за които мъжът е враг, срещу когото трябва да въставаме. Не, напротив – мъжете са нашите неизбежни и неизменни партньори, без чиято подкрепа и възхищение животът ни не би бил пълноценен. Аз лично съм омъжена вече близо 40 години и нито едно важно решение в живота си не съм взела без участието на съпруга си. Не защото не мога, а защото вярвам в силата на партньорството. Мисля, че въпреки историческите наслагвания на мъжка доминация, в съвремието ни, все повече се налага моделът на жените лидери и мениджъри. Но дори да нямат водеща позиция в професионален и обществен план, жените се утвърждават като отлични професионалистки, което им дава самочувствие, че знаят и могат.

Аз се занимавам с образование и често провеждам дискусии на различни теми с възпитаниците си. Впечатлението ми е, че момичетата са дори по-смели в изразяване и защитаване на мнения, отколкото момчетата, което доказва твърдението ми, че на представителките на нежния пол изобщо не им липсва самочувствие. Статистиките сочат, че все още има повече мъже управленци – и в професионален, и в обществен план. Вижте правителството, парламента, общинските съвети, управителите на големи фирми – повечето са мъже. И много жени – вице, заместник и т.н. Което говори за нагласата мъжете да управляват, а жените да бъдат гръбнакът и мускулите. Което пък значи, че им се гласува доверие и изобщо не се подценяват качествата им. Убедена съм, че не е далеч времето, когато ще има паритет между двата пола и в бизнес средите, и в политиката.

Заедно напред по паралелни писти

Ако една жена каже, че семейството за нея не е над всичко, значи не е истинска жена. Колкото и да сме амбициозни и отдадени на професията си, изконната ни същност е грижата за дома и отглеждането на децата. Тук добавям и съпрузите/партньорите, защото и те трябва да се „отглеждат“. Аз имам три деца, в които съм вложила много усилия и енергия, за да могат да се развият способностите и талантите им и да станат независими и отговорни хора. И каквито и професионални проекти да съм захващала, никога не съм си позволявала да неглижирам отговорностите си на майка. И тук е мястото да благодаря на съпруга си, който винаги ме е подкрепял и ми е помагал в отглеждането на децата и домакинските задължения, които в нашата къща не се делят на мъжки и женски. Той е и човекът, който ме е зареждал с желание за развитие. С него винаги сме били в някаква форма на състезание, но не целящо някой да е победител, а двамата да се движим заедно напред по паралелни писти.

В очакване на новото

Много обичам да пътувам. Няма толкова голямо значение накъде - важното е да се движиш, защото движението е равносилно на развитие и е обратното на стагнация. А достигането на дестинацията е равносилно на постигане на целта. И винаги има очакване за нещо ново и непознато, което ще откриеш по свой собствен начин. И ако трябва да съм честна, предпочитам някой друг да шофира. Не обичам машините по принцип – хуманитарна ми е професията, хуманитарно ми е и мисленето. А дамите шофьори са по-разумните участници в движението по пътищата – незначителен процент причиняват пътнотранспортни произшествия поради превишена скорост. Малко им е по-слаба ориентацията и по-бавнички реакциите, но това рядко води до опасни последствия

Гарантирано Петя може да натовари тримата си внуци, куфари и сакове с дрехи и играчи, дори и детско колело, и да потеглят на ваканция. Електрическата Skoda ENYAQ iV има впечатляващо пространство и в купето, и в багажника. Освен това с едно зареждане на батерията може да измине над 500 км – без проблем от Плевен до морето, например. Този модерен автомобил предлага шест избора на дизайн – studio, loft, lodge, lounge, suite, ecosuite. Има за всеки и е в абсолютния еко тренд.