fbpx Инж. Ирена Цакова, „Дънди Прешъс Металс“: За да успее една жена, трябва да вярва на себе си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Ирена Цакова е директор „Разрешителни и правни дейности“ за дружествата на „Дънди Прешъс Металс“ в България и една от стоте най-вдъхновяващи жени в световната минна индустрия. Тя беше панелист в Дамски форум Скорост 23, част от проекта ни Истинската скорост на жените и разказа повече за живота в рудника и има ли място там за жени, как намира баланса в живота и какво я предизвиква след толкова много години трудов стаж да продължава напред.

текст: Елица Стойчева

Житейска скорост

Ако трябва да съм точна, нямам постоянна житейска скорост, по-скоро е променлива и смятам, че така трябва да бъде. Месеците, в които се върнахме към нормален начин на комуникация след пандемията, ни предизвикаха отново да се срещаме все по-често, което е изключително зареждащо и ви поздравявам за този Дамски форум. Доц. Димитър Илиев – 8-кратният автомобилен шампион на България, ме е учил на безопасно шофиране и то в екстремни условия и затова вярвам, че и в живота, и в работен план, винаги трябва да бъдем бързи, но и да караме със съобразената скорост.

Жената в мъжките професии

Минната индустрия действително е възприемана като мъжка сфера. Но аз смятам, че в последно време нещата се променят. В нашите ръководни структури на „Дънди Прешъс Металс“ например, 50% от екипа се състои от жени. Ние сме сред малкото предприятия в сектора в България, които много преди дори и гилдията в Европа да се замисли върху темата, че жените имат място в тази индустрия, сме създали поле за действие на дамите. Професията е мъжка, защото законодателството върви след напредъка на технологиите. Все още за жените в България е забранено да работят в подземните рудници. Забрана, която датира още от 50-те години на миналия век, когато ръчният труд в мините наистина е бил непосилен. За щастие това вече не е така и работим усилена за промени в законодателството в тази посока. Там, където условията са добри, би било чудесно да се внедрят жени, защото те са много по-внимателни и това ще бъде от полза за сектора. Разбира се, аз смятам, че мъжете създават равновесието в колектива и като навсякъде трябва да има разнообразие, което да води до баланс. Ние не можем без мъжете и обратното също е напълно вярно.

Новите технологии

Моята основна работа не е да съм в рудниците, но нерядко слизам, за да видя всичко с очите си. Може да се изненадате, но под земята вече имаме един страхотен подземен град, навсякъде оборудван с новости като Wi-fi например. Всичко се вижда на екран и ние наблюдаваме работния процес непрекъснато. Другото любопитно е, че машините ни под земя вече са в ръцете не на тези, които могат да работят с кормило, а на онези, които са добри и с джойстик. Често операторът е на цели 200 метра от машината с цел безопасност. Долу видимостта е много малка и наистина е важно да се внимава. В подземния град има значително подобрени условия за работа в сравнение с миналото. Ние вече бяхме тестово и място за изпитания на работата с дрон. Имаме изключително модерен рудник и непрекъснато мислим за подобрения. През последните две години на Ковид рудникът ни беше затворен за посещения, но сега се надяваме през август, отново да имаме възможност за отворен достъп и хората да могат да го разгледат отново на място. Когато видят как работим, постепенно ще променим много митове за миньорската професия, защото това, което не можеш да вземеш от Земята, трябва да го отгледаш, но нашата индустрия е базовата и трябва да продължава да я има.

Условията в минния бизнес

Развитието не зависи от пола. Всеки, който е амбициозен, постоянен, готов да се промени, може да развие себе си в тази индустрия. Аз съм от поколението, което започна работа на пишеща машина, а после трябваше да се научи да борави и с компютър. Няма да забравя как в екипа ни имаше само една дама, на която беше разрешено да го пипа, за да не бъде счупен от останалите. Днес съм щастлива баба на двама внука, които се справят с много неща по-добре от мен. Но човек не бива да спира да се учи. Ако не се променяме - изоставаме. Истината е една - промяна, адаптация, образование и позитивизъм.

Не бива да пренебрегваме обаче факта, че основната мисия на жената е да отглежда деца. Затова е хубаво да се борим и за такова законодателство, което да ни гарантира гъвкаво работно време, работа от дистанция и нужната свобода, за да се справяме с всички мисии на жената.

Промяната предпазва от умора

Аз съм от щастливите хора. В годините съм сменяла няколко професии. Имаше период, в който бях и детска учителка и много харесвах работата си. Мислех, че това ще бъде професията ми. С течение на времето установих, че промяната е това, което ме предпазва от умората. Сега имам щастието да работя в компания, която винаги е отворена към новото, която работи с модерни подходи, да имам достъп до международно познание, защото това обогатява и ни дава възможности за развитие. Разбира се, позитивизмът ми е породен и от това, че имам изключителен съпруг, деца, които ме разбират и внуци, на които се наслаждавам.

Формулата на успеха

За да бъде една жена успешна, трябва да вярва в себе си, да умее да се адаптира. Не трябва да забравя, че сме жени и заслужаваме да обичаме и да бъдем обичани. Всичко това важи и в семейните ни отношения, и в приятелския кръг, и на работното място. За мен това е формулата на успеха.

снимки: Агенция Хайлайф