fbpx Мария Топчийска зад волана на 100% електрическия Peugeot e2008 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
lenovo lenovo

Само до преди минути инж. Мария Топчийска е била в конферентен бизнес разговор. Да ръководиш една от „най-умните“ фабрики у нас, със 700 души служители, изисква много концентрация, умения и спокойствие в трудни моменти. Леко се притесняваме как посред активния бизнес делник ще „извадим“ Мария от корпоративния свят, но тя пристига при нас с широка усмивка и казва: „Хайде да снимаме!“. И докато се приготвяме, започваме да си говорим за силата на жените, за умението да бъдат успешни едновременно по няколко житейски писти, за времето, в което имаш своето „аз“, за страховете и щастливите моменти… Наблюдаваме я отстрани и усещаме невероятната й позитивна енергия, която излъчва. Въпреки, че пловдивското слънце е готово да ни изгори, никой от нас не му обръща внимание.

-  "Мария, как успявате?"

-  „Това е  управление на времето  и умение да реагираш бързо  според ситуацията“, ни намигва тя и изпълнява всяка дума на фотографа ни…

Мария Топчийска е първата жена и първият български мениджър, която застава начело на Умната фабрика на лидера в дигиталната трансформация на енергийния мениджмънт и автоматизацията - френската компания Schneider Electric, ситуирана в Пловдив. Изцяло в крак с новото, технологично и дигитално време, нейн партньор в това интервю е абсолютно новото 100% електрическо Peugeot e2008. В следващите редове навлизаме в нейната територия на успешен лидер, майка, съпруга, жена с нейните усещания, възприятия за света.

Трябва да умеем да натиснем педала, когато нещата вървят добре

За да сме честни със себе си, трябва да осъзнаваме, че скоростта не може винаги да е една и съща, дори и да ни се иска или да се опитваме да си създадем такъв образ. Важното е, когато усещаме, че сме на точната скорост и нещата се получават, да не спираме: да натиснем точно, когато нещата вървят добре, за да видим още докъде можем да стигнем.

Живеем във време, в което трябва да носим повече отговорност и да се научим, че тя е наше ежедневие. Съвременният свят доста време ни дърпаше само към успеха или към играта, към забавното и към това, което е в наша собствена полза. Сега трябва да пораснем повече.

Да постигнеш себе си

Времето, в което човек иска да променя и дори подменя себе си, обикновено е в по-ранните житейски години. Целта на зрелостта е по-скоро да постигнеш себе си, да съумееш да пресъздадеш в света тази визия, която имаш вътре в себе си. Това става, когато натрупаш опит и размах и сега желанието ми е не да променям, а да натрупам и да продължа напред.

Красотата винаги е зависела от сетивата на този, който гледа. Колкото повече сетива имаме – не само физически, но и на ума – толкова повече можем да извлечем от света. Понякога е малко обезкуражаващо, когато масовизираните форми на красота от популярната култура ни заливат отвсякъде. Все пак светът на тази купешка красота е много повече в медиите, отколкото в живия живот. Около нас формите на красота са многобройни и различни, и мисля, че всеки активен човек ги среща постоянно около себе си.

Жените не трябва да се спират сами заради пола си

Аз имам щастието да работя в компания, за която равнопоставеността е от изключително значение, но съм сигурна, че това не навсякъде е така. Тук бих обърнала леко перспективата – много е важно жените да не се спират сами заради пола си, да не си казват „ама аз съм жена, няма как да постигна това, няма да ми позволят“. Когато не позволяваш на предразсъдъците да спират самата теб, неминуемо стигаш до правилното място за себе си.

Като цяло е редно да имаме самочувствие по отношение на половото равенство – много страни, дори по-напреднали от нас в развитието си – имат доста по-малко жени в точните науки и инженерните дисциплини, например.

Вярвам, че в професията винаги има още какво да се постигне. Не си поставям твърди цели, а по-скоро посоки. Човек има нужда всяко следващо предизвикателство да е по-голямо от предишното и да може в новите задачи да вложи и оползотвори наученото дотук. Надявам се след 20 години да се чувствам като на 20, и независимо с какво се занимавам, то да ми доставя удоволствие и да ме кара да се чувствам „жива“.

Времето е най-скъпата валута

Времето е най-скъпата валута, с която разполагаме, затова и най-ценната. С годините се уча как да го изпълвам с полезно съдържание и да не го разпилявам в злободневни грижи. Денят ми започва много рано - преди 6 часа сутринта и една от основните причини е, за да открадна малко време за себе си, да подредя мислите си и да се самоорганизирам. Част от сутрешните ми ритуали е медитацията и съм благодарна, че открих начин да постигам по-добър баланс и душевно спокойствие чрез самоопознаване и свободата да бъда „аз“.

Липсата на време е оправдание за собствения ни мързел, а аз не обичам оправданията. Има много неща, които не съм успяла да направя все още, а много бих искала например като да се науча да плувам, както още хиляди други. Уча се да живея за настоящето, да не се фокусирам върху миналото и да не правя мащабни планове за бъдещето, да съм тук и сега и да съм благодарна на живота за нещата, с които ме сблъсква днес, като се опитвам да превърна дефицитите в плюсове.

Всеки от нас притежава силата на избора

С времето разбрах, че страховете, особено професионалните, присъстват в живота на всеки, но пък всеки от нас притежава силата на избора, дали и доколко да им се поддаде. В професията си ги използвам като сила, която да ме движи напред, да ме държи будна и да ме кара да търся промяната за себе си и околните.

Харесва ми да откривам нови места

Шофирането е едно от нещата, които ми доставят истинско удоволствие и времето, прекарано зад волана мога спокойно да категоризирам като време за мен. Не ме натоварва, а напротив – има позитивен ефект върху мен.

И ако имам няколко свободни часа – със сигурност ще се отправя сама към непознати улици. Със сина ми се шегуваме, че ние двамата сме „малките изследователи на големия град“, защото едно от любимите ни забавления вечер е да обикаляме улици, по които не сме минавали никога досега. Аз самата продължавам да се изненадвам от красотата на Пловдив и потайностите на града.

И тъй като често се коментират жените шофьори, ще кажа, че на пътя няма жени или мъже – там има място за отговорни и търпеливи шофьори, които се отнасят с уважение към всички участници в движението.

И за да сме изцяло в хармония с "умната фабрика" на признатият лидер в сферата на управлението на електричеството и автоматизацията Schneider Electric в Пловдив, избрахме за партньор в това интервю бъдещето на автомобилния свят – 100% електрическия SUV - PEUGEOT e-2008. С него могат да се изминат до 310 км с едно зареждане на електрическата батерия и със сигурност те ще стигнат на Мария да открива нови и нови интересни и красиви места в любимия Пловдив. Освен това придвижването ще е напълно екологично, с нулеви вредни емисии дори и из потайните кътчета на стария град. 

Двигателят на елегантния e-2008 с мощност 136 к.с. осигурява светкавично ускорение, както и удоволствието от гъвкаво, динамично и тихо шофиране, и избор между три режима – eco, normal, sport. Още по-хубавото е, че зареждането на батерията може да става от обикновения домашен контакт както смартфон до супер бързо зареждане (до 80%) само за половин час на мощните обществени електростанции, които вече не липсват в България. 

Вярваме, че новата електрическа мобилност все повече ще е част от модерния свят, в който вече живеем.

Текст: Ина Георгиева, снимки: Роксана Рок