fbpx София Борисова зад волана на новия Mercedes-Benz GLB | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Тя е талантлива и много отдадена на работата си. Тя е щастлива и умее да прави и другите жени щастливи, като създава за тях едни от най-изящните рокли за най-важните моменти от живота им. Тя е София Борисова - основател на модна къща „Романтика Фешън“. Носител е на най-престижния приз за мода и стил в България „Златна Игла“ цели 3 пъти. София Борисова има над 25 самостоятелни ревюта както в България, така и по света, многобройни участия в модни седмици у нас и в Европа.

По неин дизайн са направени модели за чужди марки в Испания и Италия. Нейни тоалети са разходени по червения килим в Кан, Монако, Лос Анджелис, на наградите БАФТА в Лондон, “Златен Глобус” и Оскарите.

Тя е абсолютен перфекционист и като такъв, се превръща в най-подходящия партньор за Mercedes-Benz GLB - нова величина от небосклона на трилъчите звезди. Време е да се насладим на една среща на големите.

На ръчна и с газ до дупка

Признавам си - живея в свят, в който всичко се движи бързо, толкова бързо, че много често сама си задавам въпроса „Къде отиде седмицата“ или „О, боже, вече е октомври. Какво стана?". В последните почти 30 години, откакто я има “Романтика Фешън” се движа на ръчна 10-та скорост, та дори честичко добавям VPowеr за още по-добро представяне и ефективност .

Самата модна индустрия изглежда действа като гигантски ускорител на частици. Гоним сезони, крайни срокове, колекции, ревюта...

Тук е моментът да добавя, че обожавам това, което правя и се чувствам щастлива в този гигантски ускорител на частици. “Хобито ми е работа и работата ми е хоби” – това съм аз София Борисова... Амбициозна, критична, благодарна, прекалено емоционална и ЩАСТЛИВА.

Щастието ражда красота

Жената, на която лицето й излъчва щастие и доброта, излъчва и красота. Вътрешната красота се отразява в душата на човека, от там - в очите, а от погледа – пред света. Именно в комбинацията между вътрешна и външна красота се крие и силата на жената. И ако физическата красота може и да избледнява с времето, извън нашия контрол поради естествения ход на годините, то това, което е отвътре е нещо, което можем да контролираме ние, а не времето. Адмирирам жените, които умеят да постигат този баланс между вътрешна и външна красота и които знаят какво искат и как да го постигнат. Адмирирам щастливите жени. А повечето българки са точно такива – самоуверени, красиви, модерни, поддържани, работещи, независими, майки и бизнес дами... Истински жени - вземат ли нещо в ръцете си, то винаги става.

Какво искам да променя в себе си?

Със сигурност искам да остана щастлива. Винаги съм искала да съм с 4 см по-висока. Причината за това е много рационална – изпробвам моделите, които правя за ревютата на себе си, но винаги трябва да се качвам на нещо по-високо заради дължината на роклите. А ако трябва да отговоря по-сериозно – то е да съумея да променя до някаква по-балансирана степен съотношението 90% отдадена на другите и 10% на себе си... На тези години едва ли ще успея, но не пречи да искам тази промяна.

Без да искаме, трябва да свикнем с новото нормално, което 2020-та ни донесе

Да, учим се да бъдем по-грижовни един към друг, учим се да бъдем отговорни не само към себе си, но и към околните... Всъщност, през тази смутна година любовта показа истинската си същност, а именно потребността да бъдем всеотдайни към друг човек, да си липсваме... Оценяваме нещо, едва когато го загубим.... Липсва ми близостта с приятели и близки, липсва ми и свободата да мога да пътувам, където поискам...

Страшно много обичам да пътувам - аз и съпругът ми сме зодия Пътешественици. Имаме ли малко свободно време, винаги хукваме нанякъде. Зареждам се с енергия, щастие и нови идеи, когато съм на път.

Радвам се, че в България жените в модата играят главна роля

В световен мащаб модата остава бизнес, доминиран от мъже. В света на модата жените обикновено се избират за поддържащи, а не за главни роли. Радвам се, обаче, че в България талантливите момичета успяха да се наложат в този нелек бизнес и много често играят главната роля. Причината? Може би защото ние – жените по-добре усещаме какво искат другите жени.

Трябва много постоянство, концентрация и най-вече любов към професията си

Да си дизайнер 28 години не е лесно, когато стои зад теб екип от 15 човека и работата зависи изцяло от теб, както и срещата с клиентите, на които трябва да дадеш съвет или направиш поредната скица на мечтаната им рокля. Трябва много постоянство, концентрация и най-вече любов към професията си.

Професията дизайнер е сериозна и като такава винаги има какво още да усъвършенствам и да надграждам. Хубавото е, че естеството на работа те държи енергичен, млад, амбициозен, отдаден и е един постоянен стимул за живот.... Самият Карл Лагерфелд е пример за това!

Любовта и отношението на клиентките ми към мен и тоалетите ми дава още повече хъс, мотивация и желание за развитие. Щастливите ми дами, булки, абитуриентки са моето призвание. Именно те са моите музи.

За мен семейството е ВСИЧКО

То ме прави щастлива и ме мотивира да съм това, което съм.

С много отдаденост към професията и семейството с годините се научих на баланс. Работила съм често до полунощ сама в ателието си... Излишно е да казвам, че съм работохолик и перфекционист, нали? Но в последно време съм по-спокойна, тъй като имам заместник - дъщеря ми Доротея, която завърши с отличен Академията за мода в Милано и сега върви уверено по моите стъпки. Заедно сме перфектният тандем.

В следващите 20 години не се виждам по-различна, единствено остаряла с още 20.... И дай боже да гледам няколко внучета. Дъщеря ми ще работи, а аз ще почивам. Само да сме живи и здрави.

Приемам с благодарност всичко

За момента лично време само за себе си нямам. Даже и сама да остана за малко, кучето ми Бамби нарушава на момента уединението ми. И времето никога, никога не ми стига, за каквото и да е....

Удоволствие ми доставя и най-малкият жест, цветя, сладкишче, благодарност от клиентки, хубава чанта или обувки. Благодаря на Господ всеки ден за това, което имам.

Това, което ми липсва, е моята майка, която си отиде от този свят преди 10 години.

Плача, но не се страхувам

Аз съм супер емоционална, плача на трогателни малки жестове, филми, плача и с щастливите майки на булките тук в ателието...

Професионални страхове нямам - каквото ми е предначертано, това ще стане. Вярвам в това.

Обожавам да шофирам

Обожавам колите, обичам да карам и смятам, че съм добър шофьор. Преди дамите бяха по-плахи и страхливи на пътя, но днес са даже по-добри от доста мъже.

Бих тръгнала веднага към столицата на модата Милано или града на любовта Париж. Както обикновено със семейството.

текст: Пепа Попова, редактор: Ина Георгиева, снимки: Светослав Ханджийски

София Борисова се смее, че в живота си има още един мъж, за който също е женена почти 25 години – казва се Mercedes. В това интервю за нейн партньор избрахме първия по рода GLB модел на трилъчата звезда, който освен всички удобства за пътуване и шофиране, предлага и щедро багажно пространство със сгъващи се седалки, което би събрало и красивите, дълги, елегантни рокли, които твори София. Автомобилът се предлага и със 7 седалки, така че дори и голямо семейство може да се събере. Той се отличава с пропорции, внушаващи мощ и задвижване на всички колела 4MATIC.

Интериорът на GLB е модерен и следва революционния дизайн, представен в новата А-класа, но с характерни елементи за един SUV автомобил. Прецизност има във всеки детайл и елемент шев, така както са перфектни и роклите на София.

За българския пазар серийният обхват на оборудването включва линия STYLE, система за паркиране PARKTRONIC, включително активен паркинг асистент, електрическо отопление на предните седалки. Изключително удобство е най-новото поколение мултимедийна система MBUX (Mercedes-Benz User Experience) с разширена функционалност. Управлението на системата е интуитивно, като дори разпознава и гласови команди.