100 км само с 1 литър гориво предлага Renault

Renault представя EOLAB, нов прототип, който изследва възможностите да предложи ултра нисък разход на гориво. Прототипът разчита на материали като магнезий и алуминий, които са изключително леки и също така много по-евтини от титаний. В същото време, идеята за такъв автомобил, който да се произвежда в големи обеми в следващите 10 години, е била вградена в плана от самото му начало. Замислен около платформа от В-сегмента, прототипът включва около 100 нови, реалистични технологични разработки, които са проектирани, за да бъдат постепенно внедрени в бъдещите автомобили Renault.

Разход на гориво е феноменален - 1 л/100 км и е постигнат чрез работа на три основни фронта: изпипана до най-малкия детайл аеродинамика, намаляване на теглото и Z.E. Hybrid технология (бензин/електричество):

Формата на автомобила е била проектирана ефективно да разцепва въздуха, докато подвижни устройства, като например активен спойлер, изпълняват ролята на елерони.

Програмата за намаляване на теглото е довела до свеждане на масата на автомобила до само 400 кг, благодарение най-вече на купето, изработено от множество материали, в това число стомана, алуминий и композитни материали, както и забележителния магнезиев покрив, чиято маса е едва 4 кг. Намаляването на теглото е позволило на размера, а оттам на разхода за основните конструктивни елементи (двигател, батерия, колела, спирачки и т.н.) да се задържат на ниско ниво, а с това да се финансира решението за внедряване на по-скъпи материали.

Z.E. Hybrid технология е това е нов, компактен и достъпен хибриден задвижващ блок, комбиниращ ултра нисък разход на гориво с мобилността с нулеви вредни емисии* за пътувания от под 60 км, при скорост до 120 км/ч. В следващите години, технологията Z.E. Hybrid ще се превърне в допълнение на електрическата гама автомобили с нулеви вредни емисии* на Renault.