fbpx 30 премиери на есенния технически панаир в Пловдив | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

30 премиери на есенния технически панаир в Пловдив

Вицепремиерът по икономическата политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране г-жа Екатерина Захариева преряза лентата при откриването на Международният технически панаир. Юбилейното 70-о издание се провежда от 29 септември до 4 октомври 2014 г. в Пловдив с участието на фирми от 37 държави.

„Това не е обикновено изложение, защото тук се срещат компании, региони и държави за съвместни действия в общия им стремеж към ефективни инвестиции и по-добър живот“, каза вцепремиерът Захариева.

Международният технически панаир дава конкретни идеи как фирмите могат да използват финансовата рамка и възможностите, предоставяни от европейските програми и фондове, подчерта при откриването д-р Иван Соколов, председателят на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, който организира форума за инвестиционни стоки и технологии.

Експозициите на 870 компании представят модерни разработки в машиностроенето, строителството, електрониката, електротехниката, енергетиката, екологията, управлението на водите, информационните технологии, химическата и минната промишленост, транспорта и автосервизното оборудване. Увеличава броят на изложителите, които се завръщат - тази година са 54, а миналата бяха 50. Новите фирми са 100, както и на предишното издание. Това показва, че се появяват нови бизнеси, коментира д-р Иван Соколов на пресконференция преди откриването. Другата тенденция е окрупняването и тя се вижда в браншовете, които се представят най-силно на изложението – машиностроене, строителство, електротехника и електроника, енергийна ефективност.

Съпътстващата програма е изпълнена с над 30 делови събития. Обръща се специално внимание на инструментите за финансиране по оперативни програми на ЕС и тяхното прилагане. Българската агенция за инвестиции организира кръгла маса за привличане на инвеститори в Южен Централен район.

За първи път се провежда Европейски минен бизнес форум. Българската търговско-промишлена палата е подготвила семинари и безплатни консултации по различни проблеми на фирмената дейност. Инициативата Дни на зелената енергия включва 6 прояви, както и щанд за консултации. Посетителите могат да се запознаят с добри практики, финансови инструменти, продукти и решения, намаляващи енергийните разходи. Българската асоциация по информационни технологии ще представи своя Офис за технологичен трансфер и иновации в подкрепа на малките и средни предприятия, дигиталното предприемачество и моделите на бизнес в Интернет епохата. Десет компании презентират свои върхови изделия.

Общо 30 новости присъстват на Есенния панаир, наред със стоки, пуснати на пазара през последните две-три години. С иновациите е свързана и една от атракциите – шоу с роботи, което се прави за първи. Състезания с „умните машини“ по сглобяване на кубчето „Рубик“, демонстрации и прожекции на филми ще има всеки ден в палата 8.

По повод 70-ото юбилейно издание Международен панаир Пловдив намали цената на билетите, за да могат повече хора да видят експозициите. Билетът струва 4 лева, за инвалиди, пенсионери и ученици – 2 лв., а карта за цялата седмица – 12 лева. Фирми, които купуват над 20 билета с предварителна заявка, също ползват цена от 2 лева за входен талон.