fbpx 34% от българите шофират след консумация на алкохол | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

34% от българите шофират след консумация на алкохол

Според резултатите изследване на Gemius, oколо една трета (32%) от родните шофьори са били зад волана след консумацията на алкохол. За почти половината от тях това се е случило през последния месец и основната причина (64%), която изтъкват за това, е че по тяхна преценка алкохолът, който са изпили, е под допустимото количество. Въпреки това 77% от българите категорично се обявяват срещу шофирането след употреба на алкохол.

Въпреки че почти 80% от българите приемат шофирането в нетрезво състояние за недопустимо, повечето хора биха запазили известен неутралитет, ако техен познат иска да кара след като е пил. 40% от анкетираните заявяват, че обикновено не се намесват в такива ситуации или дори да се противопоставят, всеки сам решава за себе си.

„В радостта сме заедно в нещастието сме сами − този извод е неизбежен предвид получените резултати, че водещите причини за пасивното поведение на хората в ситуации с нетрезви водачи са всъщност волеви – ние избираме да постъпваме така, т.е въпрос на себесъхранителни мотиви, а не толкова на лоши преценки. С други думи, въпрос на отговорна солидарност към човека до теб независимо от цената на личния дискомфорт, особено когато става дума за здравето и живота“, коментира Росен Йорданов, психолог и консултант на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“. „Все пак докладът от изследването дава повод и за оптимизъм, особено когато бъдат сравнени данните с изследвания от предходни кампании. Видно е, че в осезаемо по-висока степен хората показват по-добра осведоменост за законовите ограничения, свързани с шофиране след употреба на алкохол, както и за влиянието на алкохола върху преценките и реакциите на шофьорите. Също така нараства категоричността на нетърпимост към този проблем. Това показва безспорно, че кампаниите имат смисъл и си струват усилията“, допълва Йорданов.

Кампанията се провежда с подкрепата на посланика на Кралство Белгия Н. Пр. Франсоа Бонтан, а сред партньорите традиционно са основните институции и неправителствени организации, които имат отношение по темата: Министерство на вътрешните работи, Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движение по пътищата, Съюза на българските автомобилисти, Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Български червен кръст и Lucky Drive.