fbpx 40% от новия УС на БАСКОМ са жени | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

40% от новия УС на БАСКОМ са жени

етикети

Доброслав Димитров, съосновател на Imperia Online, бе преизбран за нов мандат като председател на Управителния съвет на БАСКОМ в рамките на проведеното вчера Годишно общо събрание на Асоциацията.

За първи път в 20-годишната история на БАСКОМ 40% от състава на борда има и жени. УС бе обновен с петима нови членове – Александър Папратилов от Programista;, Виден Даскалов от Vedesoft, Марина Шидеров от Fram Creative Solutions,  Наталия Митева от Telelink Business Services и Синиша Джукич от Bosch.IO.         

С избора на новите членове в управителния орган на Асоциацията се влива силна експертиза в областта на образованието, с което БАСКОМ дава ясна заявка, че развитието на дигиталното образование и осигуряването на таланти за индустрията са сред приоритетните каузи на Асоциацията.  

„35% от заетите в софтуерния сектор в България са жени. Удовлетворен съм, че вече това е отразено и в състава на УС на БАСКОМ. Със своите компетенции и ангажираност дамите допринасят значително за баланса и устойчивото развитие на сектора и са вдъхновяващи ролеви модели повече момичета да се ориентират към професионална реализация в софтуерния сектор“, казва председателят на борда Доброслав Димитров.        

Местата си в УС на Асоциацията запазват Бистра Папазова от CoBuilder International, Виктор Билянски от ScaleFocus, Крум Хаджигеоргиев от Melon, Филип Мутафис от Dynamic Solutions и Мая Маринова, Изпълнителен директор на БАСКОМ.    

В същия състав остава и Консултативният съвет на БАСКОМ, който се състои от всички предишни председатели - Георги Шарков от Soft Innovations, Георги Брашнаров от Nemetschek Bulgaria и Стамен Кочков от Software AG.

Годишното общо събрание на БАСКОМ приветства и 23-мата нови членове на Асоциацията.

Беше даден и нов тласък на всички значими теми, по които БАСКОМ активно работи – подпомагане на професионалното израстване и бизнес развитие на членовете на асоциацията; осигуряване на таланти за нуждите на индустрията; привличане на висококвалифицирани специалисти по процедурата „синя карта“ и привличане на българи, живеещи в чужбина; утвърждаване на БАСКОМ като бранд за българската софтуерна индустрия и позиционирането на държавата като добро място за кариерно развитие в сферата на дигиталните технологии; насърчаване на експорта и чуждестранните инвестиции; работата с държавните институции по темите, касаещи бранша; представителство в Националния съвет за тристранно сътрудничество чрез работодателската организация на иновативния бизнес – БРАИТ, подпомагане на иновациите и предприемачеството; активно сътрудничество с всички съсловни организации в ИКТ индустрията, с всички отрасли от икономиката, както и сфери на обществения живот, които се нуждаят от дигитализация.

снимка: FB/БАСКОМ