fbpx 4.1% ръст на приходите от чуждестранни туристи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

4.1% ръст на приходите от чуждестранни туристи

4.1% ръст на приходите от чуждестранни туристи

4.1% е ръстът на приходите от чуждестранен туризъм по текущата сметка на платежния баланс от януари до август 2014 г. в сравнение със същия период на миналата година. Според данните на БНБ приходите възлизат на 2.325 млрд. евро, заяви служебният заместник-министър на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев на пресконференция за отчитане изпълнението на проекта за провеждане на интегрирани комуникационни кампании за България на целеви пазари в чужбина. Той добави, че ръстът на броя чуждестранни туристи, посетили страната ни през първите девет месеца на годината, е 5.6%. Общо те са 6 245 794, без транзитно преминаващите, като най-силно увеличение има при посещенията с цел гостуване – ръст от 151 на сто, стана ясно от предоставената информация от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) по данни на НСИ.

Проектът „Интегрирани комуникационни кампании за България на целеви пазари“ е на стойност 7.28 млн. лева и се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие” чрез Европейския фонд за регионално развитие на ЕС. Проектът се изпълнява за 36 месеца – до април 2015 г., и включва дейности за изграждане на имидж на България като целогодишна туристическа дестинация с богати възможности за туризъм.

Целта на кампанията е ефективна комуникация и максимално достигане на посланията до целевите аудитории на всеки един от 6-те пазара – Русия, Украйна, Румъния, Германия, Швеция и Полша, подчерта Анелия Генова, директор на дирекция „Маркетинг, реклама и информация в туризма“ в МИЕ и ръководител на проекта. Според нея основните послания на кампанията са свързани с повишаване степента на информираност за България като целогодишна туристическа дестинация и страна с богати възможности за лятна и зимна почивка, с древна култура, богата на исторически и архитектурни паметници, с минерални източници, с красива и съхранена природа.

Промотирането на страната ни на германския пазар включва осъществяване на телевизионна и печатна реклама, е-маркетинг, съвместни акции с туроператори, журналистически посещения и пресконференции на стойност 1.8 млн. лева. Кампанията ни на пазар Русия на същата стойност обхваща и външна реклама, уърк-шопове, презентации и срещи.

За Румъния договорените средства за цялостното изпълнение на проекта включват осъществяване на телевизионна и печатна реклама, е-маркетинг, журналистически посещения, презентации и PR дейности. Кампанията на пазар Украйна за същите дейности ще струва близо 454 хил. лева.

За сравнително новите за популяризиране на националния ни туристически продукт чуждестранни пазари като Полша и Швеция са планирани PR и рекламни дейности, ориентирани не само към морския туризъм, но и към културен, балнео и спа туризъм и голф.