fbpx 50 години компактни седани на Opel | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

50 години компактни седани на Opel

През 1962 година е представен Opel Kadett A. Той поставя основите на модерния компактен сегмент в Германия по време на годините на икономическо възраждане. Освен това той прави мобилността достъпна за нарастващата средна класа. На пазара се предлагат три варианта, като един от тях е седан с две врати, бележещ началото на успешната история на компактните седан модели на Opel.

Петдесет години след появата на култовия Opel Kadett A, който основите на модерния компактен сегмент в Германия, новата Astra седан отбелязва своята световна премиера на Автомобилното изложение в Москва (29 август – 9 септември, 2012 година). В този смисъл новият модел играе важна роля, бележейки половин век традиции в производството на седани на Opel в компактния сегмент и 150 годишнината на компанията. Много малко други автомобилни производители имат толкова дълга традиция. Първият компактен автомобил на Opel се роди преди 76 години с появата на Kadett от 1936 година. До този момент Opel е предлагал десет поколения компактни модели, продавайки 22 милиона такива автомобила.

От Kadett A (1962 година) до Kadett B (1965 – 1973 година), който става известен с авангардния си рекламен слоган “Opel Kadett: Das Auto”, до актуалната гама на новата Astra, марката винаги е предлагала седан вариант в компактния сегмент. Единственото изключение е Kadett D (1979 – 1984 година), който е първият автомобил с предно предаване на Opel, но не се предлага в триобемна форма. Тази празнина обаче се запълва през 1985 година с представянето на следващото поколение. От този момент Opel неизменно предлага такъв вариант в своята гама.