fbpx 73 града ще угаснат в Часът на Земята | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

73 града ще угаснат в Часът на Земята

В кампанията „Часът на Земята” на международната природозащитна организация WWF до този момент се включват официално 73 града, като броят им надхвърля миналогодишния от 47. Те ще угасят фасадно-архитектурното осветление на известни сгради и паметници за един час. Уличното осветление ще продължи да свети от съобръжения за сигурност.

„Часът на Земята” започна през 2007 г. в един-единствен град – Сидни, Австралия. Миналата година „Часът на Земята” обхвана 5251 града, над 1,8 милиарда души в 135 страни от целия свят по всичките седем континента.

В София ще тръгне светлинно шествие в 20,30 ч., което от Народния театър ще премине по „жълтите павета”, и по бул. „Витоша” ще стигне до НДК. Още едно събитие преди самия „Час на Земята” се очаква да бъде потвърдено всеки момент.

Тази година кампанията „Часът на Земята” на WWF отново дава възможност на много популярни личности да изразят мнението си за климатичните промени. Посланици на „Часът на Земята 2012” в България са музикантът Калин Вельов, тенисистът Григор Димитров, финансистът Мартин Заимов, актьорите Васил Василев-Зуека, Димитър Рачков и Мария Игнатова.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун изрази подкрепата си за „Часът на Земята”. Президентите на Фиджи, Шри Ланка и Малдивите станаха официални посланици на „Часът на Земята 2012”, заедно със световноизвестния супермодел Миранда Кър и холандския астронавт Андре Кайперс, който ще подкрепи „Часът на Земята” от Международната космическа станция. Бившият американски вицепрезидент Ал Гор ще изпрати видео послание за „Часът на Земята” от Антарктида.

Тази година „Часът на Земята” използва видео платформа в YouTube, за да вдъхнови хората да споделят своите лични предизвикателства към целия свят, като зададат въпроса, „Какво би направил ти самият, за да опазиш планетата?“.

В телевизионния клип на българската кампания за „Часът на Земята” Калин Вельов обещава да използва велосипед при пътуванията си в града, а Мартин Заимов ще споделя пътуването с електромобил до работното си място с други хора.
Специално в "Часът на Земята" на 31 март, събота, от 20,30 до 21,30 ч. БГ РАДИО отново ще излъчи едночасов акустичен "Концерт на свещи" с изпълнения на български музиканти.

По света ще угаснат гради като Айфеловата кула и Лувърът в Париж, Бранденбургската врата в Берлин, кулата в Пиза, Бъкингамския дворец и Биг Бен в Лондон, Емпайър Стейт билдинг и Таймс Скуеър в Ню Йорк, централата на ООН, Ниагарския водопад, операта в Сидни, Великата китайска стена, най-високата сграда в света „Бурж Халифа” в Дубай, статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро.