fbpx 85% от компаниите ще използват изкуствен интелект (AI) през 2020 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

85% от компаниите ще използват изкуствен интелект (AI) през 2020 г.

През 2018 г. Microsoft  създаде изкуствен интелект (AI), чийто превод от китайски на английски език не се различаваше от човешкия. Човешкият паритет (human parity) може да изглежда твърде сложен за ежедневно приложение, но днес вече виждаме част от него в действие. „Изкуственият интелект е една от най-революционните технологии на нашето време и има потенциала да помогне за разрешаването на много от най-належащите предизвикателства на нашия свят“, коментира главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела.

Има три основни начина, по които изкуственият интелект навлезе в живота ни.

Първият е чрез личните асистенти: независимо дали ги използвате на друго устройство, или на телефона си, те научават информация за вас и след това ви предлагат начини да улеснявате живота си.
Вторият е чрез препоръките за пазаруване: нали си спомняте как понякога сте обмисляли да си купите нещо онлайн, а след това сте виждали реклами на същото нещо в социалните мрежи?
Третият е чрез чатботовете: да откриваме отговори за това, което искаме, може да става все по-лесно, ако компанията, от чиято услуга се нуждаем, има чатбот, който може да отговори на въпросите ни с бързина и точност.

Чрез етнографски проучвания, фокус групи и потребителски изследвания Microsoft определи 5 принципа, които да следва, когато прилага изкуствен интелект в Office. Те са следните: увеличавай човешката изобретателност; възприемай чувства и мислене; уважавай всеки; разбирай хората в заобикалящата ги среда и подобрявай постоянно.

Презентации

Изкуственият интелект в Microsoft PowerPoint подобрява презентациите на всички. При дизайна на слайдовете например той може да предложи подходящ изглед, така че да бъдат по-привлекателни визуално въз основа на текст, който сте въвели. Изкуственият интелект разпознава какво се опитвате да направите и предлага напълно завършени опции като например перфектен кръг при изкривено направени линии. PowerPoint може да слуша какво казвате, да го пресъздава на английски език на екрана и да превежда на избран от вас език – в реално време. И той не само ще ви съдейства на място. Функцията Presenter Coach може да ви помогне да направите впечатляваща презентация. Както подсказва името ѝ, тази функция на изкуствения интелект ще ви направлява, докато репетирате, предоставяйки на екрана указания за темпото, включително допълващи думи и изрази. В края на всяка репетиционна сесия ще ви се предоставя подробен отчет, който включва указания за допълнителни упражнения.

Дискусии

Microsoft Teams е базирано на чат дигитално работно пространство, което обединява вътрешни и външни екипи чрез разговори в реално време, гласови и видео срещи, Office документи и бизнес приложения като Trello, OneNote и Asana. Teams може бързо да превежда съобщения в канали и разговори на почти 40 езика, с което подпомага работата в екип на глобално ниво. Чрез интелигентно търсене можете да преглеждате записани срещи, да включвате надписи и да прехвърляте до всяка точка в разговора. Използвайки изкуствения интелект и разпознаването на лица, Microsoft Teams може също да замъглява фона, така че вашите колеги да виждат само вашия професионален образ, не и заобикалящата ви среда. Teams има над 20 милиона активни потребители дневно. През ноември 2019 г. неговите клиенти по света са участвали в над 27 милиона гласови и видео срещи и са изпълнили над 200 милиона действия на отваряне, редактиране или прикачване на файлове, съхранявани в Teams.

Имейли

Можете да свържете Microsoft Outlook с вашия профил в LinkedIn и да изпращате писма до контактите си от първо ниво директно оттам просто като напишете името им в полето „До“ („To“). Дори и да не знаете имейл адресите им. Outlook спестява време, като изпраща писма, когато автоматично открие и запази най-добрата зала за срещи на базата на това, което е научил за участниците в срещата, времето, наличността на свободни зали и други предпочитания. В Outlook за мобилните устройства 70% от всичките над 10 милиона месечно подадени предложения успешно се добавят към събитието. В уеб базиран Outlook се приемат 45% от всичките над 400 милиона предложения на месец. За онези, които не могат да се включат, Microsoft Stream предоставя лесно за търсене, времево кодирано транскрибирано копие, където те лесно могат да откриват и да работят със съответните елементи. Microsoft MyAnalytics работи като устройствата за следене на фитнес показателите, но е за работа. То е в течение с времето, което прекарвате за различните задачи, и обобщава колко фокусирана работа сте успели да свършите. Също така ви дава сведения и съвети как да подобрявате дейността си.

Документи

Resume Assistant е нова функция в Microsoft Word, която помага на потребителите на Office 365 да създават впечатляващи автобиографии с персонализирани изводи, изведени през LinkedIn. При над 80% от автобиографиите, актуализирани в Word, Resume Assistant помага на търсещите работа да представят своите постижения, да бъдат по-лесно откриваеми от специалисти по подбора и да си намерят идеалната работа.

„Нарастващата популярност на изкуствения интелект в България създава екосистема, която привлича международни корпорации и компании да инвестират тук. Изкуственият интелект може да промени начина, по който бизнесът работи във всички индустрии, и нашата страна има потенциала да се превърне в ключов пазар за изкуствен интелект. Горд съм, че Microsoft е част от този процес и все повече компании в България използват нашите услуги за изкуствен интелект в работните си процеси“, казва Калин Димчев, изпълнителен директор на Microsoft за България, Македония и Косово.

Изкуственият интелект се учи и подобрява с времето. Неговият обхват постепенно ще се разширява, като се добавят нови функционалности и способността за машинно обучение акумулира повече информация за нашите нужди.