fbpx 9 полезни съвета, които ще направят ваканционното пътуване по-приятно | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

9 полезни съвета, които ще направят ваканционното пътуване по-приятно

Още малко и активните летни ваканции ще започнат. Дългоочакваното пътуване е пред вас. За да нямате проблеми и по пътя да ви е само слънчево, експертите от Toyota ви напомнят за някои важни действия, които трябва да направите преди да потеглите с автомобила си и също дават съвети, как самото пътуване да бъде по-леко и приятно, без лоши изненади.

1. Как да проверите дали гумите на автомобила са сигурни?

Проверете всички гуми (включително и резервната) да не са повредени, дали налягането в гумите е на препоръчителните нива и дали протекторът покрива поне с минималната дълбочина по закон. И все пак убедете се, че гумите ви са летни.

2. Как да проверите дали двигателят на автомобила няма да прегрее?

Проверете охладителната системата на двигателя, за да избегнете прегряването му. Преди да тръгнете на дълъг път се уверете, че нивото на охладителната течност е в нормите, отбелязани на преливното казанче и проверете маркучите на охладителната течност. Така ще избегнете прегряването на двигателя.

3. Как да проверите дали автомобилът Ви се нуждае от смяна на маслото?

Проверете нивото на маслото. Ако е време за смяна или времето за това наближава, направете смяната преди да тръгнете на път.

4. Как да проверите работата на климатика?

Задръжте ръката си в близост до вентилационните отвори и се опитайте да усетите как излиза въздухът. Ако има непрекъснат поток от студен въздух с една и съща температура, значи вашият климатик вероятно е в добро състояние.

5. Как да подредим багажа в автомобила преди пътуване?

Уверете се, че тежките предмети са поставени на пода на багажника зад задните седалки. Ако се нуждаете от повече пространство, използвайте оригинални багажни греди за покрива и качествени кутии за багаж, които да Ви осигурят допълнително пространство. Ако пътувате с ремарке или лодка, поверете на специалист да монтира оригинален теглич.И накрая, ако транспортирате домашни любимци, уверете се, че имат досатъчно добра защита. Много от автомобилните марки предлагат специални защити за домашни любимци. 

6. Как да подобрим видимостта при шофиране през лятото?

Уверете се, че съдът за миещата течност на чистачките е пълен и използвайте висококачествена течност за чистачки, за да бъде предното стъкло чисто и без петна. Ако размазването продължава, проверете дали чистачките ви не са вече за смяна и при необходимост ги подменете. Носете слънчеви очила с покритие или поляризирани лещи, за да намалите отблясъците и да подобрите видимостта.

7. Как да останем нащрек при дълги пътувания?

Винаги правете 15-минутна почивка на всеки два часа при дълго пътуване. За максимална бдителност, спрете за лека закуска, опънете краката си и винаги пийте много вода, за да сте добре хидратирани. Продължавайте да се забавлявате с плейлист за шофиране или да наваксате с любимите си радиопредавания с Bluetooth® радио.

8. Как да запазите автомобила си в приятно състояние през летните дни?

Опитайте се да намерите сянка за паркиране, под дърво или сгради, за да избегнете некомфортно пътуване. Когато паркирате, винаги съобразявайте, какво би могло да падне върху автомобила ви. Отварянето на прозорците или пускането на климатика за няколко минути, преди да тръгнете, ще охладят купето. За максимална защита, поставете сенник на предното стъкло, за да намалите ефекта от силна слънчева светлина. Когато сте на непознато място, не забавяйте една полезна функция Find My Car.

9. Как да забавляваме децата по време на дълги пътувания?

Накарайте ги да се вълнуват от пътуването, покажете им маршрута на GPS навигационната система и вземете мултимедийно устройство за филми, музика и игри в движение, катоне забравяте батериите и слушалките.