fbpx Яхтената ваканция струва колкото почивка на хотел | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Яхтената ваканция струва колкото почивка на хотел

Ваканция на яхта в Гърция излиза около 40-80 евро/човек/ден в зависимост от модела на яхтата и периода на плаване. Това съобщават от Българско круиз общество. По отношение на управлението, ваканциите на ветроходни яхти са или с или без нает скипер (капитан). За Гърция българите традиционно пътуват със собствени автомобили, като спестяват от самолетни билети, трансфери и хотели. В болшинството от случаите достигат до яхт марините без да се налага да ползват ферибот. За тези, които не могат да упрявляват яхтите самостоятелно, се предлагат и възможности за наем на скипер. Сезонът започва от края на април и завършва около средата на октомври. Резервациите за яхти се правят от януари до март, тъй като капацитетите за този вид ваканция са ограничени и като плавателни съдове и като скипери.

За онези, които все още не са изпробвали този вид почивка се препоръчва района с многобройните острови на Йонийско море (от страната на Италия, на юг от остров Корфу). Характерно за тази акватория на плаване са късите разстояния между островите, многобройните възможности за закотвяне в заливи, защитени води, липса на силни ветрове, течения, приливи и отливи. Не на последно място са и възможностите от прекрасна автентична и прясна кухня на достъпни цени в теверни, ресторанти, барове. Всеки ден – различни острови, различни плажове, различни таверни.

Все още повечето клиенти в България обикновено изчакват до май или юни, за да видият дали не могат да се възползват от по-достъпни в ценово отношение оферти в последния момент (last minute). Полетите са решаващ фактор в този случай. За разлика от ваканциите на круиз кораби, за които в болшинството от случаите високите цени на полетите обезсмислят по-ниската цена на круиза (когато резервацията се прави в последния момент), то при яхтите понякога късмета проработва, тъй като клиента не е обвързан с авиолиниите. В допълнение, клиентите нямат ограничение на багажа и са свободни да вземат със себе си неограничено количество храна и напитки от България на местни цени.