fbpx Ръст от над 20% на записванията за лятото от германски туристи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Ръст от над 20% на записванията за лятото от германски туристи

В рамките на изложението в Берлин министър Димитров проведе поредица от срещи с представители на най-големите и значими туроператори на пазар Германия, които оперират на българския пазар и водят значителен дял от туристите, избрали дестинация България - Дер Туристик (DER Touristik), FTI Group, Alltours Flugreisen GmbH, Schauinsland Reisen и др.

Всички изразиха мнение, че България има потенциала да приема много повече туристи, както и да бъде преформулиран и обогатен имиджът на страната ни като туристическа дестинация. Освен като ски и морска дестинация, палитрата от възможности е много по-богата. Обиколни пътувания, различните форми на културен туризъм, посещение на малки винарни, винени маршрути и кулинария, археологически артефакти и природни забележителности са само малка част от големите възможности, които могат да бъдат осъществени. Създаване на спомени чрез емоция, представяне на малко известни факти би било особено ефективно, според Дер Туристик.

Големите туроператори отбелязаха ръст през изминалата 2022 г. и споделиха, че наблюдават сериозен ръст в ранните записвания през настоящата - средно с 20%, като някои отчитат и много по-високи числа.

Оптимисти сме за България през този сезон, завиха от Schauinsland Reisen. Алтурс подчертаха, че германците традиционно предпочитат България и това трябва да бъде съхранено като традиция.

В разговора с Дер Туристик стана ясно, че те виждат огромен потенциал в промотирането на България за конгресен и събитиен туризъм. Те подчертаха, че от този вид туризъм се печели двойно повече, при това се уплътняват месеците в крилата на сезоните, когато няма наплив от традиционните туристи, дошли за плаж или ски ваканция.

На среща с туроператора Jet2 Holidays, който оперира на пазар Великобритания, стана ясно, че отсега имат ръст на туристите от 45% за 2024 година.

Министър Димитров проведе и среща с Асоциацията на германските туроператори DRV - най-голямото и влиятелно туроператорско обединение в Германия. На нея бяха дискутирани съвместни маркетингови инициативи и проекти на немския пазар. Членове на асоциацията са близо 4000 компании:

Министър Димитров представи амбицията Пловдив да е домакин през 2024 година на форум за алтернативен и приключенски туризъм. В разговора бе подчертано, че този сегмент привлича пътешественици и хора, които обичат и се грижат за природата и подкрепят местните общности и култура, като оставят повече средства и подпомагат местната икономика. Те практикуват устойчив и бавен туризъм (slow  tourism), спортове и активности на открито, наблюдават птици и диви животни, имат отношение към винените маршрути, локалната храна, музика, арт и т.н. На срещата с регионалния директор за Европа и Централна Азия бе подчертано, че това е все по-модерна и предпочитана форма на туризъм и бяха обсъдени съвместни маркетингови инициативи и кампании на конкретни пазари.