fbpx Световният модел “лечение в едно посещение” в дентален кабинет навлиза и у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Световният модел “лечение в едно посещение” в дентален кабинет навлиза и у нас

Под знака на Covid преминава годината и в сферата на стоматологичните услуги. Пандемията ускорява значително процеса по дигитализация, като поставя акцент върху възможностите за отдалечено обслужване, обобщава Десислава Власакиева, ръководител бизнес развитие на Nano Academy Custer - неправителствена организация, която обучава дентални специалисти за новостите в професията.

През изминалата 2020 година успешно е преодоляна една от ключовите пречки за предоставянето на качествени услуги у нас - дистанцията. Тенденцията в световен мащаб е “One day dentistry” или лечение в едно посещение, което намира своето естествено отражение в страната ни.

Десислава Власакиева, ръководител бизнес развитие на Nano Academy Custer

Днес успешно можем да разчитаме една коронка да бъде изработена от 3D принтер за временни зъби, от 3D печат на метална основа за металокерамика, както и от фрез апарат за изработка на зъб от цирконий за по-малко от час. Снемането на зъбен отпечатък дигитално пък отнема по-малко от 10 минути на зъболекарския стол, а изпращането на файла в принт център, без да има значение къде се намира, отнема секунди. Процедури, които преди години отнемаха седмици човешки труд и логистика, днес са достъпни в рамките на денонощие”, казва Власакиева.

Новите технологии ни осигуряват време, а добрите специалисти  - безкомпромисно качество на стоматологичните услуги. Ако до преди няколко години 3D печатът бе използван за производство на ключодържатели, то днес има трайно присъствие в медицината. Принтирането не само на метални конструкции, но и 3D печат на дентални смоли позволява на стоматолозите и зъботехниците да работят върху здрава, сигурна и изключително точна основа на достъпна цена”, коментира още Власакиева. И допълва, че противно на очакванията, от този тип услуги се възползват не само медиците в големите населени места, но и много прогресивни стоматолози в по-малките.

Така се преодолява още един проблем - по време на Covid много хора намалиха пътуванията си и не желаят да посещават големи центрове в големите градове. Това означава, че лечение трябва да им бъде предложено в техния град, при доверения им лекар.

По думите на Десислава Власакиева методи на зъболечение от световен порядък у нас прилагат 8% от денталните специалисти и потенциалът за напредък е сериозен. България е сред лидерите по брой стоматолози в Европа, но те са неравномерно разпределени из страната