fbpx Все повече пенсионери ползват електронно банкиране | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Все повече пенсионери ползват електронно банкиране

етикети

Ръст на новооткритите сметки за получаване на пенсия по време на пандемията отчитат от Райфайзенбанк. За периода март 2020 – март 2021 г. откритите Сметки За пенсия са се увеличили с над 7% спрямо същия период година по-рано.

Най-голям брой сметки са били открити през месеците май и юни 2020 г., непосредствено след въвеждането на по-строгите ограничителни мерки, отчитат експертите на банката. Според тях, това се дължи на факта, че пенсионерите и техните близки са осъзнали предимствата на получаването на пенсията по банкова сметка, вместо в брой от гише, често след дълго чакане на опашка. По този начин възрастните хора се предпазват допълнително в условията на пандемия. 

От предимствата на Сметка За пенсия се възползват най-често жителите на големите областни градове – София (27%), Пловдив (8%), Бургас (7%), но също и от по-малките областни центрове като Хасково, Русе, Стара Загора, Плевен, Враца, Сливен и Добрич.

Средната възраст на пенсионерите, които получават месечния си доход по сметка в Райфайзенбанк, е 68 г. Делът на жените е по-голям – 56%. Сред потребителите има както хора с определения от НОИ таван на пенсиите, така и такива с минималната за страната пенсия. Средният размер на пенсията, получавана по сметка в Райфайзенбанк е 420 лв.

Повече от половината клиенти на банката със Сметка За пенсия плащат с картата си на ПОС устройства в търговски обекти или в онлайн магазини.