fbpx Ето кои са големите победители в юбилейния конкурс на БФБЛ за отговорен бизнес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Ето кои са големите победители в юбилейния конкурс на БФБЛ за отговорен бизнес

На официална церемония Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) обяви победителите в седемте категории на Годишните награди за отговорен бизнес 2022 – юбилейното 20-о издание на най-авторитетния национален конкурс за корпоративна социална отговорност, устойчиво развитие и многообразие, който се провежда под мотото „Дай добър пример“.
Престижните отличия бяха връчени от президента Румен Радев, министъра на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов, заместник-министъра на околната среда и водите Ренета Колева, заместник-министъра на труда и социалната политика проф. Емил Мингов,  заместник-министъра на икономиката и индустрията Ирина Щонова, британския посланик Роб Диксън, председателя на БФБЛ Левон Хампарцумян и заместник-председателя Антон Панайотов. 

Рекордните 134 кандидатури, подадени тази година, бяха оценени от независимо и обективно жури от уважавани експерти от НПО сектора, институциите, бизнеса, академичните среди и медиите. 

Прилагането на устойчиви социални политики и отстояването на каузата за социален и отговорен бизнес е ключът за успешното развитие на България, изтъкна президентът Румен Радев. „Ако искаме да се развиваме като просперираща държава и прогресивно общество, имаме нужда от бизнес лидери с мъдрост и визия за бъдещето, със съпричастност към проблемите на обществото, към околната среда и природата,  с мисъл за служителите, за местната общност, за младите хора и тяхната реализация в България, с подкрепа към образованието и науката. Вярвам, че само с подобно отношение успехите могат да бъдат устойчиви  и да гарантират хармонично развитие на нашето общество“, заяви президентът Радев.
Целта на БФБЛ като организатор на конкурса е да отличи най-добрите бизнес практики на отговорност и да популяризира приноса на частния сектор за изграждането на справедлива социална среда и устойчиво бъдеще. 

Голямата награда „Инвеститор в обществото“ спечели Нестле България с инициативата „Нестле за Живей активно!“.  

Хармоника бе класирана на първо място в най-оспорваната категория тази година „Инвеститор в околната среда“ с кампания за почистване на р. Струма.  

L’Oreal България взе златото в „Инвеститор в знанието“ със стипендиантската програма „За жените в науката“ в партньорство с ЮНЕСКО.  

Призът „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд“ е за Бош Инженеринг Център София и техния проект за развитие на екипа и изграждане на бъдещи таланти.  

Проектът Lidl Палитра на Lidl България заслужи отличието в най-новата категория „Многообразие на работното място“. Тя бе въведена в конкурса преди една година и цели да популяризира Хартата на многообразието – съвместна инициатива на Българския форум на бизнес лидерите и Центъра за изследване на демокрацията. Хартата насърчава политиките за недискриминация, равнопоставеност и приобщаване в работна среда и е част от европейската платформа, която обединява 26 национални харти. Наградата предоставя  на отличените две допълнителни възможности – да присъстват на откриването на Европейския месец на многообразието тази година в Брюксел и да споделят своя опит и добри практики на уебинар за многообразие на работното място, който БФБЛ организира също през април. 

Кампанията „Да изчистим България“ на bTV Медиа Груп й донесе първото място в категория „Маркетинг, свързан с кауза“. 
За втора поредна година  Интерланг спечели отличието „Най-добра социална политика на МСП“ с програмата си „Ангажирани служители в социални каузи“.  

Алто Комюникейшънс енд Пъблишинг грабнаха специалната награда „Engage“ за ангажираност на служителите  с инициативата „Стара хартия за нова книга“. За нея се състезават всички компании, участвали в конкурса, а носителят се определя от Британското посолство.