fbpx Започна най-голямата българска туристическа борса | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Започна най-голямата българска туристическа борса

 

Най-голямото туристическо изложение в България -„ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО“, което събира над 350 чуждестранни и български туристически фирми започна днес в столицата. Форумът бе открит от министър-председателят проф. Огнян Герджиков. 

Министърът на туризма Стела Балтова приветства участниците с думите, че „туризмът е индустрия, която носи емоции, преживявания и нови знания. Той трябва да се превърне в национална кауза, защото оказва силно въздействие върху останалите сектори от икономиката и има потенциал да формира и по-висок ръст в брутния вътрешен продукт“. Тя добави още, че в динамиката на днешния ден, когато младите хора използват все повече дигиталните технологии за придобиване на нови знания, туризмът трябва да отговори и на това предизвикателство.

Очакванията са за благоприятен летен сезон и прогнозите са за ръст от 7-10% спрямо 2016 г. Ранните записвания от пазарите Русия и Германия също са положителни.

Министърът на туризма съобщи и, че зимният туризъм се развива успешно като тази година бе съпътстван от значими в световен мащаб спортни прояви. По отношение на Закона за туризма, Стела Балтова посочи, че въпреки липсата на законодателна власт в този мандат, тя ще работи за хармонизиране на вижданията за промените във връзка с гаранционния фонд.

В рамките на изложението Министерството на туризма организира две дискусии, които ще се състоят утре – 16 февруари 2017 г. (четвъртък) с участието на министър Балтова и зам.-министър Георгиева. Първата е на тема „Как нискотарифните авиокомпании променят туристическото предлагане и търсене“ и ще се проведе от 12:30 часа в Интер Експо център - зала „Мусала“, етаж 2. Същия ден от 15:00 часа в зала „Витоша“, етаж 1, ще се състои и вторият дискусионен панел отново с участието на министър Балтова и зам.-министър Георгиева. Той е на тема „Краткосрочните пътувания – предпоставка за туризъм в четири сезона“.