fbpx Ръст на потребителския разход в ЕС | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ръст на потребителския разход в ЕС

Потребителският разход през второто тримесечие на 2011 година нараства с 2,5% спрямо същия период на миналата година, което надгражда ръста от 2,5%, отчетени през първото тримесечие на годината според Барометърът на Visa Европа . През първото полугодие на годината се наблюдава най-големия ръст на потребителския разход за последните пет години, но последните събития в ЕС може да са сигнал за по-мрачни перспективи за остатъка от годината.

Нивата на потребителския разход се увеличават за седмо поредно тримесечие, а най-големият ръст през второто тримесечие на 2011 година идва от потребителите от Централна и Източна Европа: двуцифрен ръст е регистриран в Латвия (12,6%) и Естония (10,2%). Силен ръст е регистриран и в Чехия (8,9%), Полша (7%), Словакия (6,6%) и Литва (6,5%).

От друга страна, големите икономики на Европейския съюз отчитат по-скромен ръст: Франция (2,6%) и Германия (3,4%), докато Испания регистрира по-високо увеличение от очакваното с 4,3%. Потребителите от „периферните“ страни на общността, които в момента изпитват затруднения, включително Португалия и Ирландия, станаха свидетели на спад в потребителския разход. След период от една година на строги ограничения и икономии, Гърция отчита почти нулева промяна в нивата на потребителския разход през второто тримесечие на 2011 година.
Барометърът на Visa Европа за потребителския разход в ЕС е базиран на реално изхарчените средства, а не на мнения и прогнози на отделни експерти.