fbpx Анасонов аромат от Гърция | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Анасонов аромат от Гърция

Сигурно доста българи са избрали почивните дни за да се отправят към Гърция, да направят своите първи срещи за годината с морето където слънцето винаги е повече. А какво е гръцкото море без да погалите небцето в някоя гръцка таверна? И колкото по-непринудена – толкова по-добре. С типичните хартиени покривки, чевръсти собственици, вкусни морски дарове и... аромат на анасон. Точно така – гръцка вечер без най-великата национална напитка не може да бъде истинска. Затова ние ще ви срещнем с историята на един от най-големите производители на любимата напитка на много хора по света.

 

Митилини, домът на узо Lesvos е с красива и плодородна земя, и брегове с излаз на Егейско море. От 1889 г. собствениците на таверните по тесните улички на града, се опитвали да сътворят купаж в медни дестилатори от уникална комбинация между алкохол и анасонови етерични масла от най-добрите земи на острова. По уличките се разнасял аромата на билки и ето, че започнала да се сътворява историята на узо Lesvos.

Особено влияние върху развитието на традицията в производството на узо оказва притокът на бежанци от Изток след гръцко-турската война от 1922 г. Нови знания и опит от далечни места достигат до гръцкия остров.

Чужденците искали да сподерят уменията си с местните хора и да работят заедно с тях за откриването на нова ера в създаването на узо. В следващите години методите на дестилация се развили стремглаво и ЕРОМ е един от най-големите производители на узо в Гърция.

1967: Написана е първата „официална страница” на Асоциацията на дестилериите в Митилини (EPOM), подписана на брега на морето от 17 производителя, които обединили усилията си с една обща мисия - да разпространят тяхното любимо узо в целия свят. Това бележи началото на успешното и устойчиво развитие на Асоциацията.

1996: Историята на ЕРОМ се променя през декември, когато след тежки преговори, 95% от акциите на компанията, представляваща 17 фамилии-производители стават собственост на ПЕРНО РИКАР.

2001: EPOM е най-големият производител на узо в Гърция

 

 

Дестилация  

Това, което прави узо Lesvos неповторимо, са 17-те тайни рецепти на производителите, комбинирани в една нова рецепта. Рецепта, която не се променя и съдържа знанието и опита на дестилаторите. В рецептата на узо Lesvos от Митилини се смесват специалните ароматични билки на Лесвос и анасон от Лизборио.

В традиционните медни дестилатори на ЕРОМ, в разтвор от алкохол и вода киснат с часове семена, местни ароматични билки и растения, смесени с известния анасон от Лизборио и уникалната мастика от остров Чиос. След това, тази смес се дестилира бавно и много внимателно и се подлага на продължителни тестове. Този дестилат се нарича „сърцето”.

Преди да се бутилира, „сърцето” се разрежда с вода от най-добрите източници, така че узо Лесвос от Митилини да добие необходимия алкохолен градус.

Съвсем заслужено е да опишем узото от Митилини като много пивко и меко на вкус, заради неговите качествени и чисти съставки, сред които най-отличителната е анасонът от Лизборио.

Нищо от традициите не се е изменило – медните дестилатори, както и начинът на производство са запазени. И това именно прави напитката с отлично и отличаващо се качество.

Експертите превръщат анасона и всички естествени съставки в Lesvos в напитка, която гарантира добро състояние, носи наслада и релаксация.

Технология и производство

EPOM винаги предлага еднакъв продукт с отлично качество, съчетавайки знания, експертност и традиция и свръх модерно оборудване, плюс възможно най-добрият контрол върху качеството.

Помещенията наEPOMсе намират на собствена територия в индустриалната зона на Митилини и са оборудвани с многобройни дестилационни, както и поточни линии с голям капацитет за бутилиране.

В ултра модерните електронни уреди в лабораториите, може да се съхранява както узо, така и суров материал. Узо Lesvos се складира в тях, докато не добие своя уникален аромат. Компанията се радва на доверието на потребителите и е в топ класацията на алкохолните напитки в Гърция.

„Нас ни оценяват потребителите”. На базата на тази философия, компанията инвестира значителни средства в сектора за контрол на качеството, оборудване, свръх модерни лаборатории, в които работят специалисти дегустатори, инженери и химици.

Така, узо Lesvos винаги спазва най-висок стандарт и запазва уникалния си аромат устойчив във времето. Това е аромат, който се предпочита от онези, които могат да отличат и търсят автентичния вкус на узото. И нищо не се е променило в дестилационните или в производствения процес. Единствено се променя числеността на продажбите и растящата репутация на узо Lesvos на пазара и то до такава степен, че дори само те са доказателство за неговото високо качество.

Как се консумира?

Има много начини да се наслаждавате на узо Lesvos от Митилини. За да усетите най-добре качествата на напитката след като ви поднесат узото, добавете студена вода и лед. По този начин узото не се изстудява внезапно и така анасонът не кристализира и съответно се запазват етеричните масла и ароматът му.

Узото се комбинира много добра и с портокалов сок или като съставна част от коктейл.

Наздраве!