fbpx Анелия Атанасова, Емералд Резорт: Взаимно се преоткрихме с туристите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Анелия Атанасова, Емералд Резорт: Взаимно се преоткрихме с туристите

Анелия Атанасова от 17 години работи в сферата на туризма , като е минала през всички нива на хотелиерството и от две години е управител на апарт хотел Емералд Резорт Бийч&СПА – Равда. Юли се оказва горещ не само заради температурите, а и заради пълната леглова база на хотела. Освен гости в комплекса, има и много собственици на апартаменти, които Анелия познава лично. Всеки ден може да я срещнете по време на обиколката й на комплекса, която прави, за да се увери лично, че всичко е наред с гостите и служителите. Казва, че е отдадена изцяло на професията си, но успява да открадне малко време за дъщеря си и за себе си. Смята този сезон да увеличи дните си за плаж, които миналата година са били-едва един ден. Между срещите с персонала споделя няколко думи за сезона.

Как оценявате към момента летния морски сезон 2021?

- Факт е, че на хората им се пътува след тежката ковид зима. В момента нашият хотел работи с пълен капацитет и то предимно с български туристи. Пандемията, която ни връхлетя има и някои позитиви. Едната е, че българските туристи откриха родното Черноморие, което беше заклеймено, че „тук не е хубаво - в Гърция и Турия е много по-добре“. Ограниченията при пътуванията в чужбина ги накараха да останат у нас и нашето море им хареса. Тази година с удоволствие са тук и то не защото са принудени.

От друга страна, ние, хотелиерите преоткрихме българския турист, защото през годините се бяхме примирили, че сме го изгубили. Поради тази причина приемахме всякакви други туристи и то на компромисни цени. А родният турист е много добър – изисква, но и оценява качеството на продукта, който му предлагаме. Кризата ни даде възможност да се преоткрием. Към  момента сезонът върви много добре.

Кои са трудностите в управлението на такъв голям хотел като Емералд?

- Може да звучи клиширано, но когато влагаш любов в работата си, това винаги води до успех. Тази  професия, на която си отдаден 24/7 или ти харесва или просто не си за този бранш. Най-голямото предизвикателство е да запазим и подобряваме непрекъснато качеството на обслужване и да гарантираме винаги едно прекрасно преживяване на нашите гости.

Трудностите са с намирането на качествени кадри. Причините са много – липса на училища, които да подготвят кадри, липсата на курсове, мотивиращо заплащане, което не можем да си позволим предвид икономическата обстановка в страната ни. Освен това ковид кризата принуди много хора от бранша да се преориентират към други професии, докато ресторантите бяха затворени дълго време и заради страха, че отново може да се повтори.

Известна е фразата, че „Клиентът е цар“. Капризни ли са туристите?

- Не бих казала. Нормално е туристите да имат изисквания. Разбира се, случва се да има някоя неоснователна претенция, но в голямата част туристите са с положителна нагласа и са доволни от продукта, който им предоставяме.

Вашият хотел работи целогодишно, на какво залагате извън активния летен сезон на морето?

- Нашият апарт хотел работи целогодишно и разполага с всичко необходимо за една пълноценна почивка и извън активния сезон. При нас обаче той е по-дълъг, защото външните басейни се отопляват и могат да се ползват от май до октомври. Разполагаме с прекрасен СПА център, който е единственият индонезийски в България с много голям вътрешен басейн. Комплексът разполага с ресторанти, заведения, много забавления за децата и допълнителни екстри, които гарантират качествена почивка.

Дали пандемията пък не „изчисти“ играчите в туризма?

- Може би това не беше начинът, но стара поговорка казва, че оцелява винаги най-приспособимият. В този смисъл хотелите, които предлагат добра услуга продължават да имат туристи, а тези, които работеха по инерция и отваряха буквално за три месеца, без да залагат на качество и привличане на туристи, те не оцеляха. 

Каква помощ очаквате от държавата?

- На първо място трябва да се облекчи визовият режим за руснаците, което ще повлияе положително на бранша. Помощта 60/40 наистина ни помогна и ние се възползвахме от нея, но аз имам и по-философски поглед към ситуацията. Държавният бюджет не е неизчерпаем източник  и ние от своя страна също трябва да даваме своята част към него. Държавата  е зависима от нас. Затова най-важно е да се облекчат условията за пристигане на чужди туристи у нас, разбира се, като се спазват всички здравни изисквания, защото здравето е на първо място.

В нашия хотел спазваме всички мерки и хигиенни предписания, които са и задължителни, тестваме редовно персонала, но не сме поставили задължително условие персоналът да е ваксиниран. Смятам, че това не може да бъде принудителна мярка.

снимки: сп. твоят БИЗНЕС