fbpx Стартиране на редовна самолетна линия София-Рияд може много да развие туризма със Саудитска Арабия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Стартиране на редовна самолетна линия София-Рияд може много да развие туризма със Саудитска Арабия

Министърът на туризма Христо Проданов отправи покана на своя колега Ахмед Ал Хатиб, министър на туризма на Саудитска Арабия, да посети България и да се запознае с нейните възможности за разнообразна почивка и забавление по българското Черноморие, зимните ски курорти, културно-историческото наследство, бално и спа туризма на среща с Н. Пр. Халил Камал Факих, посланик на Кралство Саудитска Арабия в България.

Туризмът в България се развива с бързи темпове и сред нашите приоритети е да продължим да развиваме и надграждаме двустранното сътрудничество със Саудитска Арабия, каза министър Проданов. България предоставя отлични условия за балнео- спа и рехабилитационен туризъм, a природата е подарила на страната ни голямо богатство - естествените минерални извори.  

Министър Проданов сподели, че за ускоряване на връзките между двете страни  ще допринесе изключително много и очакваното стартиране на първата редовна самолетна линия София-Рияд, която в последствие ще бъде надградена и с въздушни полети от други градове на Кралство Саудитска Арабия.

Н. Пр. Халил Камал Факих сподели с българския министър, че има заявен сериозен бизнес интерес от страна на Саудитска Арабия за инвестиции в родния туризъм. Добави, че има много добри впечатления от България и вижда голям потенциал в туристическия сектор. Законът за туризма дава право на българския министър на туризма да подпомага дейността по привличане на инвестиции и съдейства за реализиране на проекти за устойчиво и балансирано развитие на туризма на национално, регионално и местно ниво, включително за изграждането и развитието на инфраструктурата, свързана с туризма, бе категоричен министър Проданов.

Посланикът на Саудитска Арабия предложи да се подготви и подпише споразумение за сътрудничество в областта на балнео и спа туризма между Министерството на туризма на Република България и Министерството на здравеопазването на Кралство Саудитска Арабия.

Важен въпрос, който беше обсъден на срещата касае облекчаване на процедурите при издаване на визи, което ще спомогне и за развитието на въздушния транспорт и успешната работа на авиолиниите между България и Саудитска Арабия.

Министър Проданов сподели и че е впечатлен от проекта „Визия 2030“, започнал през 2016 г., който има за цел да диверсифицира икономиката в Саудитска Арабия и тя да има и други източници на печалба освен от петрол, а туризмът да е водещ сектор. Ние също имаме за цел туризмът да стане водещ икономически сектор в България, добави министърът.