fbpx Студени домати | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Студени домати

Лято е! Едно от любимите ми ястия по това време на годината е салата от домати със сирене. Както казваше моята баба Любка, на която съм кръстен след жребий между нея и дядо Нейко за моето име (тя печели 3:0) - има ли домати и сирене, Любчо не го мисля! 

Студен домат със сирене и накрая да си изтопиш соса от тях - това е един от най-любимите ми спомени от детството. Другото, което изниква, е така нареченото Мече – крайшник на топъл хляб с напъхано вътре, извадено от саламурата, солено сирене . Често тези две гурме ястия се комбинираха по безпогрешен начин под дълбоката, но шарена сянка на старата ябълка в двора на къщата в Княжево. 

Но защо ви разказвам всичко това? 

Защото не мога да си отговоря на въпроса, и то не от сега, защо не се продават студени домати в магазините? Връщаш се от работа лятото, сварен като кренвирш от пътуването по някоя от великите ни магистрали и си представяш гурме вечерята - салата от студени домати със сирене, в компанията на чашка ракия или Перно, и какво - нямаш студени домати. Нещо толкова просто и може да се продава с левче на килограм отгоре, но никой не го прави. Сигурен съм, че не само аз мразя напечен от софийското слънце и леко прашен домат да му е началото на вечерята и ако това се комбинира с новините „уйде коня у рЕката“. 

В моя квартал има три плод и зеленчука в 300 метра диаметър от офиса и още три магазина, които предлагат домати. Аз ги редувам по простата причина, че не виждам кой знае каква разлика в услугата, но, ако някой от тях ми предлага студени домати аз ще му бъда най-редовният клиент и когато не купувам домати. Освен това ще разкажа на целия квартал какви готини пичове са. Същото е с черешите и с редица други продукти, и тук не става въпрос студените да се продават на цената на топлите, напротив - ТРЯБВА да са на различна цена, защото има допълнително старание и най-малкото ток и хладилник. 

Понякога точно такива дребни, допълнителни услуги като изстудените домати или хубавото кафе във фризьорския салон, са това, което ни задържа там, независимо от агресивните конкурентни предложения. Не е трудно да намерите своето конкурентно преимущество и да давате това, което другите ги мързи или пък не са се сетили. Най-интересното е, че в по-голяма част от бизнеса това, което може да ви откроява от конкуренцията, не се купува с пари, а е по-скоро време и отношение. Намерете своите СТУДЕНИ домати, череши и т.н. и го превърнете във ваше маркетингово острие. Хората ще ви помнят и ще идват при вас, защото имате облик и се грижите за тях по начин, който не получават другаде.

Нещата невинаги опират до инвестиции на десетки хиляди, а да се сетиш за простото, но ценно предложение за твоите клиенти.