fbpx Помиришете тези теменужки! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Помиришете тези теменужки!

Готови ли сте за доза позитивност?

Известно е, че още от древността ароматерапията е лекувала. Всеки ще се съгласи, че дори само помирисването на някой аромат може да се промени съществено емоционалното и умственото ни състояние.

Всъщност хората отговарят на усещането за мирис на емоционално ниво много по-активно, отколкото на всяко друго усещане. Опитайте се да се сетите за някой аромат и ще отключите страхотни спомени. Аз лично веднага се сещам за собствения ми парфюм, който сътворих столицата на парфюмите – Грас (убедих се, че това е изключително сложно изкуство) и се сетих за прекрасното си пътуване из Прованс, до Ница

Какво се случва, когато вдишаме аромат? Ето какво обясняват специалистите. В зоната от мозъка, асоциирана с мириса, се намират и механизми, които са свързани с паметта. Обонятелните нерви, които са разположени в носната кухина изпращат информация до онази част от мозъка, където са заложени паметта и емоциите. Тя се свързва с хипоталамуса и свързаната с него хипофизна жлеза, която именно управлява хормоналната ни система. Така ароматите „отключват" различни химични реакции в тялото, които водят до отделяне на различни вещества. И тъй като обонятелните нерви са директно продължение на лимбичната система на мозъка, то ние реагираме моментално при вдишване на аромат.

Помиришете тези теменужки, които снимахме – вече са цъфнали и ги има навсякъде. Убедена съм, че сега, като гледате снимката се усмихвате. Това фино елегантно и изключително ароматно цвете символизира пролетта, а в сантиментален план означава споделеност. Просто вдишайте вашият аромат!