fbpx А1 подкрепя младежите от Националния отбор по киберсигурност за участие в европейски турнир | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

А1 подкрепя младежите от Националния отбор по киберсигурност за участие в европейски турнир

Десет български младежи между 14 и 25 годишна възраст ще премерят уменията си в европейски турнир, организиран от Европейската асоциация по киберсигурност (EНИСА). Състезанието се провежда ежегодно, като през 2023 г. ще бъде от 23 до 27 октомври в Норвегия. Като компания, развиваща високоспециализирани решения в сферата на киберзащитата, А1 подкрепи участието на отбора, който ще представя България в европейския форум.

"В А1 имаме амбицията да гарантираме киберсигурността не само чрез иновативните си решения за клиенти като Web Application Firewall, DDoS Protection, Penetration Testing, но и като насърчаваме следващото поколение експерти в областта. Подкрепата ни за българския младежки отбор е в подкрепа на бъдещите специалисти, които ще имат основна роля в опазването на дигиталната екосистема от киберзаплахи. Ние не просто инвестираме в едно състезание, а в бъдещето на киберсигурността, като гарантираме, че следващото поколение експерти е квалифицирано и готово да се справи с променящия се пейзаж на киберзаплахите“, коментира Михаил Семерджиев, старши мениджър „ICT услуги“, А1 България.

Турнирът European Cybersecurity Challenge (ECSC) се провежда всяка година от Агенцията на ЕС за киберсигурност сред млади таланти от Европа и включва поредица от състезания, създаващи възможности за сътрудничество и обмен на опит и идеи в справянето с киберзаплахите. Целта на организаторите е да насърчи младите хора да се развиват в областта на киберсигурността и да усъвършенстват уменията си, като ги свързва с водещи компании, работещи в тази сфера. Надпреварата се подкрепя от Европейската комисия и държавите-членки предвид нарастващите по брой и интензивност кибернападения в световен мащаб.

Десетте състезатели са подбрани след оспорвана надпревара в два квалификационни кръга, проведени през март и юни тази година. Те включваха различни задачи в сферата на мрежовата и мобилната сигурност, крипто пъзели, реверсивно инженерство и дигитални разследвания. През август и октомври те се включиха и в специални тренировъчни сесии. В България квалификациите бяха организирани с подкрепата на Министерството на електронното управление и националния координатор по киберсигурност за България, Петър Кирков.