fbpx Пазарът на луксозни имоти с ръст от 20% | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пазарът на луксозни имоти с ръст от 20%

Пазарът на луксозни имоти с ръст от 20%

етикети

С около 20% е нараснала активността на пазара на луксозни имоти в страната в рамките на една година, по последни данни. Основната причина за ръст на обемите е в активизирането на купувачите в средните ценови нива /средни за луксозния сегмент и високи за пазара на имоти като цяло/, които формират над 65% от пазара от началото на годината. Във високите ценови нива най-търсени остават къщите, разположени в затворен комплекс, като това може да се определи като най-отличителната тенденция за наблюдавания период, посочват специалистите.

От началото на 2015 г. част от клиентите предпочитат да вземат кредит за част от сумата, дори да имат необходимите средства за цялата сделка. Това са купувачите на т.нар. престижни имоти. Те избират апартаменти с три спални, на цена между 150 000 и 200 000 евро в добрите райони на столицата.

През наблюдавания период имотите в затворените комплекси се очертаха като най-атрактивната за клиентите придобивка поради множеството решени въпроси, които са проблем при стандартните къщи и апартаменти.

Друга група клиенти, която активно влияе на пазара на луксозни имоти в момента, са купувачите, които инвестират в имоти с цел отдаването им под наем. Те не възнамеряват да използват жилищата, а да получават доходи от тях, като в същото време имат собственост, чиято стойност се очаква да расте в дългосрочен план.

Без съществени изменения се запазва наемният пазар на луксозни имоти, казват от компанията.

В същото време някои по-качествени проекти на пазара на покупко-продажби започнаха да бележат известен ръст в нивата си, но засега е рано от това да се правят изводи. Това, освен на растящата активност, ще се дължи и на продължаващите индикации за глад по отношение на наистина качественото предлагане.

Днес интересът на клиентите – купувачи и наематели, е към модерно издържани жилища, практични и с „олекотен” дизайн и обзавеждане. Аристократичните имоти с история и старинен стил трябва да са изключително добре поддържани, да разполагат с асансьор и да не са разположени в амортизирани сгради, за да успеят да отговорят на очакванията на все по-взискателните клиенти.

Докато купувачите, търсещи в по-високия сегмент на луксозните имоти, са по-претенциозни, то средната класа клиенти са изключително прагматични. Те не се влияят толкова от наличието на гледка или от съседите, а търсят паркомясто и гараж, държат на асансьор в сградата и силно се интересуват от местоположението и инфраструктурата на района. Най-желаните квартали продължават да са Лозенец, Изток, Иван Вазов, Център или по-точно районът на Докторската градина.

Наблюдава се раздвижване на самия бул. „Витоша”, както и на неговите пресечни улици в централната му част. Южните или т.нар. „горни” райони на Лозенец се купуват основно с цел отдаване под наем.

 

Facebook коментари