fbpx ALSO придобива най-големия български ИТ дистрибутор Солитрон | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

ALSO придобива най-големия български ИТ дистрибутор Солитрон

Солитрон България, един от водещите ИТ дистрибутори в България с оборот от 110 млн. евро и пазарен дял от над 30% става собственост на компанията ALSO, която напредва последователно в разширяването на източноевропейския си бизнес. Солитрон, която е основана през 1991 г. в София, утрои продажбите си между 2011 и 2018 г. Като дистрибутор с около 120 служители днес, компанията продава продукти и решения от над 50 водещи производители и също предлага и свои комплексни услуги, консултации и обучение.

"Солитрон България е един от най-успешните и най-големи дистрибутори в България, с пазарен дял от над 30% и непрекъснат ръст през последните шест години", казва Густаво Мьолер-Хергт, Главен Изпълнителен директор на ALSO Holding AG (SIX: ALSN). „С придобиването изпратихме още един силен сигнал за нашата експанзия в Източна Европа. Като дистрибутор на решения, компанията не само предлага хардуер и софтуер, но и притежава компетентност за първокласни услуги. По този начин Солитрон подкрепя амбицията ни да станем водещ дистрибутор на цялостни решения в Европа за нашите партньори.“

От 2015 г. България е един от шампионите на Европа по отношение на темповете на растеж и със силното си развитие се стреми към по-нататъшно намаляване на икономическата разлика с другите държави-членки на ЕС. Индустриалното развитие играе важна роля в този процес, а за него са необходими и нови технологии.
Продължителният висок ръст на Солитрон България ООД отразява това развитие. С утрояване на продажбите само за седем години, компанията използва много добре възможностите си на пазара. Високият пазарен дял от над 30% е също добра основа за утилизиране на икономическото развитие на страната.

Солитрон България ООД предлага пълно портфолио и дистрибутира продукти и решения от над 50 известни производители от цял свят. Компанията доставя всички необходими компоненти - от смартфони през сървъри и устройства за съхранение до видео наблюдение - за изграждане на съвременните ITC инфраструктури на компаниите.

Солитрон предоставя също и пълна гама услуги - от консултации за цялостни решения през инсталации на оборудване до програми за обучение и квалификация. Те са в допълнение на дистрибуторските и логистични услуги, предоставяни и до крайния потребител.

С придобиването (което подлежи на обичайно регулаторно одобрение) ALSO засилва позициите си в многообещаващите източноевропейски пазари и в същото време дава конкурентно предимство и иновативна сила на дистрибутора. В резултат, след приключване на придобиването на Солитрон и ABC DATA, ALSO ще бъде представена в почти всички страни от Източна Европа с изключение на Русия. Обемът на пазара в тези страни е общо около 30 милиарда евро, което дава обещаващи перспективи за растеж на водещия дистрибутор на цялостни решения.

ALSO Holding AG (Емен / Швейцария) свързва доставчици и купувачи в ИКТ индустрията. ALSO предлага на повече от 100,000 клиента достъп до хардуер, софтуер и ИТ услуги от над 550 производители. Клиентите могат да се възползват, освен от традиционнaтa дистрибуторска гама, и от широк набор услуги, персонализирани за тях, включително в областта на логистиката, финансите и ИТ. От развитието на сложни ИТ решения за предоставяне и поддръжка на хардуер и софтуер, до обратно изкупуване, рециклиране и ремаркетиране на ИТ хардуер, ALSO също така предлага и всички услуги „под един покрив“. ALSO е представен в 18 европейски страни и през 2018 има около 4 000 служители, а генерираните общи продажби са около 9,2 милиарда евро. Главен акционер на ALSO Holding AG е Droege Group, Дюселдорф, Германия.