fbpx Зелените сертификати засилиха онлайн търговията | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Зелените сертификати засилиха онлайн търговията

Пандемията е променила значително навиците на потребителите. 46% от тях споделят, че пазаруват предимно онлайн, а 52% комбинират физическото пазаруване с онлайн такова. Това показва потребителско проучване на OLX.

Празничното пазаруване тази година започна с Черния петък и множеството онлайн оферти, достъпни за потребителите. 56% от анкетираните са пазарували предимно модни артикули, за които са похарчили до 100 лв., а близо 31% - черна техника. Бялата техника се нарежда на трето място по търсене с 21%. Висок е процентът на пазарувалите напълно случайно по време на Черния петък - 45% от тях са закупили стоки, които не са били планирани.

Пандемията е оказала влияние не само върху начина на пазаруване на потребителите, а и над начина, по който празнуват. 70% от участниците в проучването споделят, че тази година са закупили подаръци само за най-близките си. 47% заявяват, че са отделили между 50 и 200 лв. за коледни подаръци, като най-предпочитаните такива са модни артикули и спортни стоки. 43% от потребителите споделят, че ще прекарат празниците у дома поради пандемичната обстановка.

Оказва се също, че 43% от потребителите са отменили пътуване в чужбина за празниците, а едва 23% планират да пътуват и да се забавляват както преди по време на Коледните и Новогодишни празници. Анкетираните изтъкват въвеждането на зелен сертификат и новите противоепитемични ограничения като основен мотив за отменените пътувания и прекарването на празниците у дома.

Заключенията от потребителското проучване на OLX са, че потребителските нагласи са силно променени поради пандемичната обстановка.

„Поради повишеното търсене на стоки за предстоящите празници съветваме потребителите да се пазят от фишинг атаки. Все по-голям е делът на потребители, които се насочват към онлайн пазаруването като надежден инструмент за празнично пазаруване. Това обаче прави платформите за онлайн пазаруване апетитни за измамниците. Необходимо е всеки потребител да подхожда с изострено внимание към достъпните оферти“, споделя Камен Янкулов, управител на OLX България.

Въвеждането на зелен сертификат като противоепидемична мярка пренасочва потребителите от моловете към онлайн платформите, което създава благоприятна среда за развитието на онлайн търговията и повишаване на доверието на потребителите в нея.