fbpx Audi Q4 e-tron с виртуална реалност Head-up-дисплей | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Audi Q4 e-tron с виртуална реалност Head-up-дисплей

етикети

С модела Q4 e-tron марката Audi представя един уверен и надежден спътник за всекидневието и за свободното време и във всяко отношение се представя като идеално решение за основен автомобил. С 4590 милиметра дължина, 1865 милиметра широчина и 1613 милиметра височина, Q4 e-tron се вписва в категорията на по-големите компактни SUV-модели.

Комфортно качване, изобилие от вътрешен простор

Удобството в новия Audi Q4 e-tron започва още от самото качване: вратите се отварят широко, седалките са монтирани приятно високо. Водачът и до четиримата пасажери се наслаждават на изобилие от простор във всички направления, а на мястото на обичайния централен тунел тук има само едно малко стъпаловидно покачване на пода.

Позицията на седене на втория ред е със седем сантиметра по-висока в сравнение с предните места, а мястото за краката е като в луксозен модел – като същевременно товарният обем също е впечатляващ. Компактният електрически SUV на Audi значително превъзхожда своите преки конкуренти по отношение на вътрешния обем.

Място за всичко: ниши за предмети с общ обем 24,8 литра и поставки за бутилки във вратите
Като един истински универсален талант и отличен семеен автомобил, Audi Q4 e-tron предлага не само много вътрешен простор, но и цял куп места за предмети – заедно с жабката техният общ обем достига до внушителните 24,8 литра. На централната конзола има две стойки за чаши, 4,4-литрова ниша за предмети с капак, два (като опция четири) USB-C-порта, а по желание на клиента също и Audi phone box за мобилен телефон. Във всички четири врати има поставки за бутилки с обем до 1,0 литра, които са интегрирани в предната част на опорите за лактите и поради тази причина са изключително лесни и удобни за достигане от ергономична гледна точка. Въпросните високо разположени стойки за бутилки са плод на тясно сътрудничество между дизайнерите и инженерите на марката – в рамките на ограничената площ на панелите на вратите създаването им е било малко предизвикателство. 

Пълна дигитализация в четири направления: ергономичната концепция

Както и в останалите си модели, Аudi залага и при Q4 e-tron на изцяло дигитална конценция за контролните уреди и управлението на функциите. Дигитализацията включва четири направления: дигиталният комбиниран прибор зад волана, респ. Audi virtual cockpit, централният екран MMI touch, гласовото управление с естествени фрази от всекидневната реч, както и предлаганият като опция Augmented Reality Head-up-дисплей – още една нова технология, която очертава пътя към бъдещето.

Ново измерение: Augmented Reality Head-up-дисплей

С предлагания като опция Augmented Reality Head-up-дисплей в Q4 e-tron марката Audi прави една голяма крачка в развитието на технологиите в областта на контролните прибори. Въпросният дисплей показва различни типове важна информации в две разделени една от друга равнини на челното стъкло – едната от тях е класическа, статична, а другата включва т.нар. функция Augmented Reality (AR).

Предупреждения от асистиращите системи, насочващите стрелки на навигацията, както и зададените в навигационната система цели се показват в AR-полето на дисплея, като биват оптично интегрирани по динамичен способ в реалното зрително поле на водача. Въпросните виртуални изображения се прожектират по начин, симулиращ отдалеченост от около десет метра пред автомобила, като в зависимост от конкретната ситуация могат да бъдат прожектирани така, сякаш се намират и по-далеч пред автомобила. Въпросните показания се възприемат моментално, без по някакъв начин да объркват водача или да отвличат вниманието му. Специално при условия с намалена видимост тази технология може да бъде много полезна.

Големината на сектора от челното стъкло, където се прожектират AR-информациите (Field of View), отговаря на квадрат с диаметър около 70 инча от гледната точка на водача. Под него се намира класическата част на дисплея. Тук се прожектират данни като моментна скорост на движение, пътни знаци, както и предупреждения и указания от страна на асистиращите системи и навигацията под формата на статични показания, които отговарят на отдалеченост от около три метра през погледа на водача.