fbpx ŠKODA AUTO затвори за две седмици фабриките си в Чехия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

ŠKODA AUTO затвори за две седмици фабриките си в Чехия

Поради обявената пандемия от коронавирус, и след обсъждане с Volkswagen Group и профсъюзите в Чехия, ŠKODA AUTO спря производството във фабриките си в Чешката република в 22:00 часа на 18 март, като бе взето решение те да останат затворени за поне две седмици. Прекъсването на производството е организирано в тясно сътрудничество с всички външни доставчици, за да се гарантира безпроблемност на процеса. За сега се планира фабриките да подновят работата си на 6 април 2020. В същото време, производството на ŠKODA в Китай беше подновено. В Индия и Русия производствения процес продължава по план.

Изпълнителният директор на ŠKODA AUTO, Бернард Майер обясни ситуацията: „С 37 000 служители в Чешката република само, отговорността ни към тях далеч не се ограничава с територията на нашите фабрики. Трябва да направим всичко възможно, за да забавим разпространението на вируса и да предпазим, и да помогнем на тези, които биха били най-силно засеганти от него, а именно възрастните и хората със здравословни проблеми. В допълнение към това, продажбите на повечето ни пазари също са стопирани, поради мерките и ограниченията, предприети от правителствата.“

В ŠKODA AUTO има три потвърдени случая на коронавирус към 19 март 2020. Компанията незабавно се погрижи за засегнатите служители и в момента те са в стабилно състояние. Работните им места бяха внимателно дезифенкцирани, за да не се позволи разпространение на вируса. Като предпазна мярка, още няколко служителя са в момента под карантина в домовете си.

ŠKODA AUTO се отнася с огромна отговорност към своите служители, клиенти, доставчици и търговски организации. Поради това бордът реши да затвори трите производствени мощности в Чешката република. Всички служители ще получат 70% от средната си заплата в първата седмижа от спирането на производството (от 18 до 29 март 2020 г.) и 75% за периода от 30 март до 5 април 2020 г.

ŠKODA ще финансира тази сложна ситуация и последиците от нея със собствени ресурси. Основната цел на компанията е да задържи всички служители през това време. Както бордът на мениджмънта подчерта, ефектите и продължителността на тази криза все още не могат да бъдат предвидени. Индустрията и компаниите в Чешката република са изправени пред огромно бреме. Следователно, както и в други европейски страни, трябва да се осигури държавна подкрепа. Съвместно със синдикатите, ŠKODA AUTO провежда дискусии с правителството по този въпрос. Пазарите на продажби бяха силно засегнати също поради решението на някои правителства да затворят сектора на търговията на дребно. На няколко пазара остават отворени само някои сервизни центрове, за да поддържат автомобилите по пътя.

Към момента, в България, ŠKODA центровете работят с намалено работно време – от понеделник до петък, до 18:00 часа с предприети строги хигиенни и противоепидемични мерки. До края на извънредното положение, те ще бъдат затворени в събота. Изцяло затворени за клиенти са шоурумът ŠKODA на бул.“Ген. Тотлебен“ 97 в София и шоурумът в Пловдив с адрес бул. „Васил Априлов“ 93.
Вносителят на ŠKODA – Еуратек ООД и дилърствата в страната са подготвени, въпреки усложнената обстановка в момента, да посрещнат нуждите на своите клиенти с голям брой автомобили на склад.

Междувременно всички заводи на SAIC Volkswagen в Китай (с изключение на Чангша), където се произвеждат автомобилите ŠKODA, са възобновили производството. Засега няма ограничения в производствените мощности за моделите ŠKODA в Русия. Производството в индийския завод в Аурангабад продължава, макар и със значително намален капацитет. Производството в Пуне, Индия е спряно. Това обаче беше планирано като част от проекта INDIA 2.0, тъй като в момента заводът се преобразува за производството на ново моделно семейство.